Xiao Bu Yan Cha 小布岩茶

Detta ovanliga te kommer från de nordvästra delarna av häradet Ningdu 宁都县 (1) i mellersta Jiangxi. Teet har tillverkats sedan 1969 och odlas på 800 meters höjd i ett bergsområde som sträcker sig nästan 1200 meter upp. Området lär vara täckt med dimma mer än 100 dagar om året och dessutom regnar det en hel del, 1700 mm om året. Totalt lär det finnas 200 hektar odlingar av detta te2.

Xiao Bu Yan Cha skördas tidigt, ofta i början av mars, när knopparna är 3-3,5 cm långa och består av ett blad och en bladknopp. Tillverkningen består av nedvissning, fixering i en panna som är mellan 100 och 60 grader, rullning, stekning, en komplicerad formning. Därefter får det svalna och torkas eller bakas avslutningsvis. Resultatet är ett krulligt och mörkt te med en ganska kraftig smak med överraskande mycket nyanser. Det går dessutom brygga te på löver flera gånger.

[gmap markers=numbers::0,0 + 26.495894194338664,116.04034423828125 |zoom=8 |center=26.72108039086171,116.4385986328125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet har vunnit en massa priser och fanns bl.a. med bland de 85 kända teer som deltog i den nationella tetävlingen 1996 då det var det enda teet från Jiangxi. Teet i tävlingen tillverkades av Xiaobu Tea Farm. Sedan 2001 har teet varit kvalitetscertifierat av Hangzhou China Quality Certification Center1.

1. Hudong vilket även är bildkälla
2. http://shop33965622.taobao.com/ varifrån jag även köpte det betygsatta teet. Teet är tillverkat av " Xiao Bu Yan Cha industry" (översatt namn) som bildades 2006 av ett tidigare statligt bolag. Samma år köptes även en annan teindustri upp. Företaget har 80 anställda och producerar i huvudsak Xiao Bu Yan Cha. Teet lär vara ekologiskt, skördat på våren men priset var överraskande lågt vilket antyder att det inte är den allra högsta kvaliteten. Märket kallas 小布岩 eller Little Rock Club.

Kommentarer

Utskick #2: Xiao Bu Yan Cha

Gott te, om jag hade sluppit krångla med Taobao så hade jag nog köpt mer. Betyg: 4/5