Kang Zhuan Cha 康砖茶


Detta är ett sammanpressat, troligtvis grönt, te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet. Det ser ut lite tillplattade tegelstenar  inslagna i papper.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.05994226160944,103.09432983398438 |zoom=9 |center=30.327842001072675,103.6285400390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Kang Zhuan Cha är ett te av typen Kang 康砖 som i sin tur är en undergrupp till tegelte eller 砖茶. Kang tillverkas i flera statliga teplantager, i huvudsak i Sichuan, Yibin och Jiangjin. Färgen är brun och det bryggda teet är rödaktigt. Teet konsumeras främst i Sichuan och i Tibet och det kallas därför tibetanskt te. Detta te är format som kuddformade tegelstenar inslagna i papper. Det har måtten 17x9x6 cm och väger ett halvt kilo.

Just Kang Zhuan Cha är ett sammanpressat, troligtvis grönt (även om det ibland benämns som svart), te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet.


Tillverkningen är ganska komplex och involverar 5 olika tillverkningssteg vilka i sin tur kan delas in i 32 processer. Det betygsatta teet kommer från en fabrik som heter 西藏朗赛茶厂, Tibet Long Race tea factory (översatt namn) som ligger i Ming Shan 名山县东乡五里口 (1).

Kvaliteten benämns 高山优质茶 Alpine quality tea och märket är金叶巴扎 Golden Leaf Bazaar. Teeet är odlat på hösten. The gold leaf Bazaar är en av tre fabriker som tillverkar Kang Zhuan. Jag köpte teet från en kinesisk webbutik. Detta betygsatta teet kostar inte mycket, 25 Yuan för ett halvt kilo, men det är klart, råvaran är inte heller den allra högsta, med väldigt grova blad och t.o.m. pinnar.

Källa: Hudong