Huang Jin Gui 黄金桂

Det här är ett mycket populärt och prisvärt lätt oxiderat Tie Guan Yin  från västra Anxi, bl.a. odlas det på Huo Shao Shan. Huang Jin betyder ”Gult guld” och ”Gui” kommer sig av smaken som påminner om osmanthusblommor. Teet tillverkas av Huang Dan, en av många tesorter som odlas i Fujian.

Som med så många andra kinesiska teer är dess ursprung omdiskuterat. Enligt en källa har det tillverkats sedan 1860 då en teodlare upptäckte Huang Dan-plantan.

En annan historia berättar om en ung kvinna, Wang An Dan, som 1960 planterade en vild teplanta på en kulle i närheten av sitt hem. Under de nästföljande åren planterade hon sticklingar av busken och i slutet av 1960-talet skall dessa buskar gett mellan 5 och 8 kilo färskt te per år.

Enligt en annan källa har lätt oxiderat Tie Guan Yin bara tillverkats sedan 1990-talet som ett svar på oolongerna från Taiwan.

Huang Jin Gui plockas 12 till 18 dagar tidigare än andra Tie Guan Yin, precis när de yttersta löven börjar veckla ut sig. Plockas det tidigare blir teet bittert och senare förlorar det sin smak.

Källa: Jing Tea