An Xi Tie Guan Yin 安溪铁观音

Tie Guan Yin, även kallat Tieguanyin, Tit Kwun Yum, Ti Kwan Yin, Iron Buddha och Iron Goddess of Mercy är ett oolong från Anxi i södra Fujian. Under tillverkningen läggs tebladen i tygstycken, vilka rullas kraftigt vilket gör att teet som ser ut som små hopknycklade bollar. Oolonger som tillverkas på detta sett kallas Ming Nan Oolong.

Anxi
Länet Anxi kan delas in i inre och yttre Anxi. Inre Anxi ligger på en högre höjd, har ett milt klimat, rikligt med regn, näringsrik jord och ovanligt ren luft (för att vara Kina). Yttre Anxi liger på lägre höjd i närheten av större städer. Teet från detta område är sämre än det från inre Anxi. Det finaste teet odlas i områdena eller byarna Xi Ping(1), Xiang Hua(2) och Gan De(3). Beroende på varifrån teet kommer har det olika smak och karaktär.

Xi Ping är den ursprungliga platsen för Tie Guan Yin, och Xi Ping Tie Guan Yin är känt för sin smak. Xiang Hua är det huvudsakliga odlingsområdet och Xiang Hua Tie Guan Yin är känt för både sin smak och arom. Gan De Tie Guan Yin smakar ganska lite och i detta område tillverkas lätt rostat Tie Guan Yin. Det är även vanligt att man blandar färska teblad (Mao Cha) från olika områden innan man tillverkar Tie Guan Yin.

Lätt rostat Tie Guan Yin har tillverkats sedan tidigt 1990-tal som ett svar på det taiwaniska oolongets ökande popularitet. Tack vare sin smak och arom blev detta te snabbt omtyckt, men då man kan få magproblem av för stora mängder är det hårdare rostade teet på återtåg. Det lätt rostade teet har kortare hållbarhet och bör förvaras mycket kallt. [gmap markers=numbers::0,0 + 25.04178265052526,117.9305000560025 + 25.19998530670219,117.7333857786068 + 25.33333268102304,117.8666666811791 |zoom=9 |center=25.25235365216549,118.157958984375 |width=800px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Skörd
Skörden består vanligtvis av en bladknopp tillsammans med två eller tre telöv vilka plockas då bladknoppen är ungefär hälften så stor som ett fullvuxet blad. Detta sker fyra gånger om året och teet benämns följande:
Chun Cha eller vårte. Detta plockas från mitten av april till mitten av maj och lär vara det godaste. Vårteet ger störst skörd vilket innebär 45-50 % av den totala produktionen. Xia Cha eller midsommarte. Detta plockas från mitten av juni till mitten av juli.

Shu Cha eller sensommarte. Detta plockas i augusti.

Qiu Cha eller höstte. Detta plockas från mitten av september till mitten av oktober och lär vara det näst bästa. Höstskörden är den minsta av alla skördar vilket innebär mellan 10 och 15 % av den totala produktionen. På grund av detta kan höstskörden kosta mer än vårskörden.

Sorter
Det odlas många sorters teplantor i Anxi, beroende på hur man definierar dem talar man om mellan 12 och 60 sorter. Av dessa är den mest kända Tie Guan Yin. Det är dock inte bara denna tesort som används för att tillverka Tie Guan Yin. Andra vanligt förekommande tesorter är Huang Dan, Ben Shan 本山 (Ben Mountain), Da Ye Wu Long (Big Leaf Wu Long), Mao Xie 毛蟹 (Hairy Crab), Mei Zhan (Plum Coin), Bai Ya Qi Lan 平和白芽奇兰 (Rare Orchid) och Fo Shou (Buddha Hands).

I mitten av 1950-talet delades oolonger från Anxi in i tre grupper, Tieguanyin, Se zhong och Oolong. Se zhong var av lägre kvalitet och oolong den billigaste. Se zhong inkluderade sorter som Mao Xie, Mei Zhan, Ben Shan, Huang Jin Gui och Qi Lan. Samtliga sorterna tillverkas likadant med undantag av att några torkar lite snabbare än andra. Numera delas teet bara in i Tie Guan Yin och Se zhong, även om Huang Jin Gui och Ben Shansäljs som ett särskilda teer.

De finns de som anser att namnet på Puochong, bao zhong, kommer från Se zhong. Anledningen till detta är att Puochong urprunligen märktes som ”se zhong” vilket misstogs för "bao zhong" p.g.a. att ”se 色” och “bao 包” ser väldigt lika ut. Dessutom betyder ”bao 包” ”inslaget” vilket är ett rimligt namn eftersom teet faktiskt var inslaget.

Ben Shan 本山
Ben Shan är en ganska ny typ av te, omkring 60 år gammal. Denna typ är nära släkt med Tie Guan Yin men är tåligare och lättare att odla1. Den har kraftigare grenar och löven eliptiska. Teet odlas i huvudsak kring byn Raoyang i Anxi. Det finaste teet skördas i april och maj2.

Mao Xie 毛蟹

Det bästa Mao Xie odlas i en by som heter Da Ping 大坪 i häradet Anxi och odlas 400-600 meter över havet. Detta te säljs som Da Ping Mao Xie 大坪毛蟹 och finns att köpa i flera kinesiska butiker och även på Jing Tea Shop.

Ålder
Till skillnad från gröna och svarta teer är åldern på tebuskarna man använder för att tillverka oolong mycket viktig. När tebuskarna blivit 8 år försämras teet och bäst är det då de är mellan fyra och sex år gamla.

Tillverkning
Nedvissning, Weidiao

De nyplockade löven får först svalna inomhus för att sedan vissna ned i solen. Teet lär bli bäst om bladen får vissna på eftermiddagen, omkring klockan fyra. När bladen vissnat ned tas de in en gång till för en slutlig nedvissning.

Skakning, Zhuoqing eller Yaoqing

Till skillnad från gröna och vita teer skakas bladen för hand eller med hjälp av maskiner för att de skall kunna oxidera. Bladen är tjocka så bladen skakas ganska kraftigt och under lång tid. Vanligtvis skakas och oxideras löven mellan fem och sex gånger, man slutar när teet förlorat sin gräsaktiga doft och börjar få sin unika arom.

Rostning, Chaoqing

För att förhindra ytterligare oxidation steks teet i hög värme under en kort tid.

Rullning, Rounian och Bakning, Hongbei

När teet rostats klart rullas det till små bollar för att sedan torkas ytterligare. Detta upprepas tre gånger. Avslutningsvis utsätts teet för en ganska svag värme då det blir blankt.

Sortering

Under sorteringen tas skadade löv och kvistar bort.

 

Kvaliteer
Det finns en mängd olika kvalitetsbenämningar på Tie Guan Yin. Tyvärr är de inte reglerade utan man är till stor del utlämnad åt producenter och butiker. Några av de benämningar man kan möta är:

High grade Tie Guan Yin Wang

Detta är en mycket hög kvalitet från vår eller höstskörden. Omkring 5 % av skörden hos en bra teodling kan vara av denna kvalitet.

Tie Guan Yin Wang

Detta te skördas för hand på hög höjd, upp till 1500 meter. Omkring 20 % av skörden hos en bra teodling kan vara av denna kvalitet.

Yun Xiang eller King Grade

Detta är ett medeloxiderat Tie Guan Yin av högsta kvalitet.

Yun Xiang, Golden Wizard

Detta är ett medeloxiderat Tie Guan Yin av mycket hög kvalitet.

Qing Xiang, Orchid Aroma

Detta är ett lätt oxiderat Tie Guan Yin.

Huang Jin Gui, Yellow Gold

Detta är ett lätt oxiderat Tie Guan Yin.

Nong Xiang

Detta är ett kraftigt oxiderat Tie Guan Yin.

 

Historia
Den ursprungliga teplantan, ur vilken tesorten Tie Guan Yin härstammar, hittades i byn Xi Ping på 1700-talet. Namnet består av två delar: Tie, vilket betyder järn och Guanyin, vilket är Goddess of Mercy, något i stil med en kinesisk motsvarighet till ett helgon. I Xi Ping har det funnits två personer som enligt legenden upptäckte Tie Guan Yin.

Wei Shuo

Wei var en troende buddist som bad till Goddess of Mercy dagligen. En natt drömde han om en magisk teplanta och redan nästa dag fann han en planta med samma utseende. Wei tog hem den och planterade den i sin trädgård och det visade sig att den gav te av utmärkt kvalitet vilket han kallade för Tie Guan Yin.

Wang Shuo

Wang lär ha upptäckt teplantan av en tillfällighet bakom en klippa som heter Guan Yin. Han tog hem den och det måste blivit ett mycket bra te för en tid senare gav han Kejsare Qianlong en del av det producerade teet som en gåva från sin hemby. Kejsaren blev så imponerad av teet att han ville veta mer om det och Wang döpte teet efter den klippa där han funnit teet.

1 Chinese Tea Imports, Ltd.
2 The Tao of Tea
Bildkälla: Chinese tea shop network in Fujian