Bai Hao Yin Zhen 白毫银针

Bai Hao Yinzhen eller Yinzhen Silver Needles är ett vitt te som ursprungligen kommer ifrån Zhenghe(1) och Fuding(2) i norra Fujian. Fuding står för närmare 80 % av skörden och det är detta som vanligtvis finns att köpa. Bai Hao Yinzhen från Zhenghe är ofta av bättre kvalitet även om det inte ser lika bra ut. Teet består enbart av bladknoppar täckta av små vita hår.
[gmap markers=numbers::26.200791090063536,129.17724609375 + 27.357497746051823,118.85147094726562 + 27.279775770070895,120.21514892578125 |zoom=8 |center=27.503399176197842,119.5367431640625 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]


Tillverkning

Det bästa Bai Hao Yinzhen plockas mellan den 15:e mars och den 10:e april då det inte regnar. Bladknopparna plockas precis innan de vecklar ut sig tillsammans med ett par utvecklade blad. Bladen kommer i huvudsak från en tesort som kallas Fu Ding Da Bai Hao (Stor Vit) men även blad av typen Shui Hsien används. De minsta bladknopparna används för att tillverka Bai Hao Yinzhen medan de större bladen används för att tillverka andra vita teer som Pai Mu Dan och Show Mee1. Förutom att torkas och sorteras bearbetas bladen inte alls. Förr torkades bladen i solen men nuförtiden används ofta varmluft för att det skall gå fortare.

 
Historia
Vitt te har en lång historia och omnämndes bl.a. av Kejsare Hui Tsung på 1100-talet. Just Bai Hao Yinzhen har tillverkats och  exporterats sedan slutet av 1800-talet2.
 
Bryggning
Bai Hao Yinzhen brukar bryggas med ganska svalt vatten, omkring 75 grader och får dra ganska länge, omkring fem minuter.
 
1 All the Tea in China
Bildkälla: Tea Network
2 Hudong