Jin Jun Mei 金骏眉红茶

En av de roligaste aspekterna med te är att det finns så otroligt många sorter att välja mellan och inte nog med det, det kommer ständigt nya. En av dessa nya sorter är Jin Jun Mei eller Golden Eyebrow. Teet skapades 2005 av Jiang Yuan Xun, direktör för Wu Yi Zheng Shan tea company.

Det sägs att Jiang Yuan Xun fann materialet för denna tesort under ett resa i Wuyi på en höjd av 1800 meter över havet tillsammans med en besökare från Peking. På inrådan av besökaren använde sedan Jiang Yuan Xun plantan för att ta fram ett nytt svart te inspirerad av produktionsprocessen för lapsang souchong.

Teet blev snabbt mycket populärt vilket tillsammans med det höga priset och begränsade tillgång redan lett fram till en omfattande förfalskning.

Utseendemässigt är detta te fantastiskt med en mycket stor andel ”golden tips” .Det består endast av bladknoppar och det går åt 100 000 stycken för att tillverka ett kilo färdigt te. En skicklig teplockare plockar omkring 2000 bladknoppar om dagen.

Det te jag testat kom från Dragon Tea House och är tillverkat 2009 av Junde Tea Industry i Wuyi. Det är inte billigt, ett hekto kostar 37 dollar, men med tanke på kvaliteten är det inte så farligt. Egentligen skulle jag vilja ge teet hösta betyg eftersom det är så bra som ett kinesiskt svart te kan bli. Utseendet är som sagt perfekt, smaken sötaktig och doft påminner om rosor. Tyvärr utmärker det sig inte tillräckligt, det finns andra svarta kinesiska teer, både från Yunnan, Sichuan och Anhui men snarlik smak och ett något lägre pris.

Källa: Dragon Tea House
Bildkälla: Dragon Tea House (något beskuren)