Bi Luo Chun, 碧螺春

 Bi Lou Chun (Pi Lo Chun) eller ”Gröna snigelbrunnen” är ett av de mest kända gröna teerna i Kina och ett av de få som tillverkas Jiangsu.

 
Teet produceras i huvudsak i countyna i och kring den vackra sjön Tai Hu, kinas största sötvattensjö. Bi Luo Chun är skyddat av kinas departement för kvalitetskontroll och bara te odlat i områdena benämnda ”Dong Ting West and East” kan betraktas som riktigt Bi Luo Chun eller ”Dong Ting Bi Luo Chun”. De östra bergen är en udde och de västra är en ö i Tai Hu. Det finaste teet plockas på Smaragdspiraltoppen. Klimatet omkring sjön är fuktigt och som på så många platser i Kina är bergen ofta insvepta i dimma. Bland tebuskarna odlas plommon, aprikoser och persikor, något som lär skydda de små buskarna och bidra till teets unika smak.
 
Omkring 550 ton Dong Ting Bi Luo Chun tillverkas varje år. Dessutom odlas ytterligare 1500 ton Bi Luo Chun i andra delar av Jiangsu som t.ex. Yi Xing, Li Yang, Li Shui och Gao Chun. Dessa tillverkas på samma sätt men är ofta större och mindre fruktiga i sin smak.
 
Bi Lou Chun odlas även i Zhejiang och Sichuan men betraktas oftast som förfalskningar då de inte använder samma varitet och dessutom skiljer i både utseende och smak.
 
De bästa teet plockas kring ”Pure Brightness” festivalen men skördas fram till mitten av april då vårregnen vanligtvis börjar. Endast ett blad och bladknoppen skördas vilket gör att de går åt en 14000–15000 teblad för att tillverka ett kilo Bi Luo Chun. De finaste teerna kan innehålla upp till 18000 blad. Teet tillverkas för hand vilket kräver stor skicklighet.

Historia
Bi Lou Chun har en historia som sträcker sig mer än tusen år tillbaks i tiden. Teet lär ursprungligen komma från templet Ling Yuan i Dong Ting Shan samt från ett berg som heter Xishan. Under den sena Tang-dynastin skickades teet som tribut till kejsare. Ursprungligen kallades det ”Xia Sha Ren Xiang” eller ”Anmärkningsvärd doft”. Det finns många legender om varför teet kallades för detta. Enligt en av dem så lär en kvinna gömt teblad innanför sina kläder för att senare försöka sälja dem. Värmen från hennes kropp tillsammans med de färska telöven skall då ha orsakat en anmärkningsvärd doft.
 
Enligt krönikan Ye Shi Da Guan skriven under Qing-dynastin besökte Kejsare Kangxi sjön Tai Hu under sitt 38:e regeringsår (omkring 1700 e.Kr.). Guvernören i Jiangsu, Song Lao, bjöd kejsaren på ”Xia Sha Ren Xiang” vilket han uppskattade. Kejsaren tyckte dock inte namnet var tillräckligt elegant utan gav teet ett mer passande namn, Bi Luo Chun uppkallat efter bergtoppen Biluoin i östra Dong Ting.

 

Skörd
Teet skördas bara en gång om året från början av mars. Som andra kinesiska gröna teer är kvaliteten bäst hos de tidigaste och minsta tebladen. Vanligtvis plockas 1,6- 2cm av tebusken. Dong Ting Bi Luo Chun plockas, sorteras och steks för hand under en och samma dag. Bladen plockas mellan 5 och 9 på morgonen.
 
Sortering
Efter att teet skördats sorteras bladen för hand, ett och ett, vilket kan pågå fram till tre på eftermiddagen. I samband med att dåliga blad och kvistar sorteras bort sorteras även bladen efter storlek.
 
Stekning
Stekningen sker i stora wokpannor och tar omkring 40 minuter. Det första steget i stekningsprocessen kallas för Shaqing och är till för att förhindra att teet oxiderar. Bladen steks i tre till fem minuter i 190-200 graders värme.
 
Det andra steget kallas Rounian och kräver tre olika handrörelser vilka rullar teet till sin unika spiralform. Detta tar 20-25 minuter och kräver en temperatur mellan 70 och 75 grader. Under detta steg minskar fuktinnehållet i bladen till 30 till 40 %.
 

Det tredje steget kallas Cuotuan. Under detta steg forstätter löven få sin spiralform och klumpar dessutom ihop sig. Färgen på löven blir gråaktig och de små håren på löven, som till skillnad från på Lung Ching, får sitta kvar, syns tydligare. Detta steg tar 15 minuter med en temperatur mellan 50 och 60 grader. Fuktinnehållet i löven sjunker till omkring 20 %.

Det fjärde steget kallas Honggan minskar fuktinnehållet till 7 %  vilket tar 6 till 8 minuter. I detta sista steg är temperaturen bara 30 till 40 grader.

Källa: Den huvudsakliga mängden information om Bi Lou Chun har sammanställts av Julian Tai.