Du Yun Mao Jian 都匀毛尖

Du Yun Mao Jian brukar finnas med på listor over Kinas mest kända teer men är mycket svårt att få tag på. Inte för att produktionen är speciellt liten utan att mycket lite exporteras utanför Kina eller ens Guizhou där teet produceras. Mest känt är teet för sin relativt nära koppling till Mao Zedong och sitt pris det vann på Panama-Pacific International Exposition 1915.

Det skall ha tillverkats sedan Ming-dynastin (1368-1644) och varit ett tributte till Kejsaren men jag har inte hittat några tillförlitliga källor som verifierar detta. Teet tillverkas i Duyun 都匀 i södra Guizhou och påminner en hel del om Bi Lou Chun. De bästa teet kommer från Shao Jiao, Shao Shang, Huang He, Hei Gou och sluttningarna av Qian Jia Slope mountain vid byn Tuan Shan1.

[gmap markers=green::26.254194435916865,107.51976013183594 |zoom=10 |center=26.251546424213046,107.457275390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]
An JiDuyun 都匀.

Brevet från Mao Zedong
I början på april 1956 beslutade en grupp människor i Duyun för att komma på ett sätt att hedra Mao Zedong och samtidigt göra reklam för sin hemtrakt. Man kom på att man skulle skörda och tillverka det lokala gröna teet och skicka som gåva. Flera personer skickades iväg upp i bergen och totalt plockade man omkring ett och ett halvt kilo. Teet lades i en nytillverkad trälåda och efter lite svårigheter skickades det iväg. Några dagar senare fick man ett maskinskrivet svar från CPCs centralkommitté där Mao tackade för gåvan och skickade 15 yuan som kompensation. I brevet, som var signerat av Mao Zedong, konstaterade han att teet var mycket bra och han rekommenderade att det kunde kallas Mao Jiancha. Byborna blev naturligtvis mycket glada och man anordnade en dans för att fira det hela. Var brevet finns idag vet ingen och de lokala myndigheterna erbjuder 1 million yuan, ungefär lika mycket i svenska kronor, till den som återfinner det2.

Produktion
Teet odlas på omkring 1000 meters höjd i ett område som har mycket bra förutsättningar att producera bra te. Tebuskarna är av en lokal varitet med feta håriga knoppar vilka kommer ganska tidigt. Bladen plockas innan de är två cm långa och får sedan vissna ner i ett par timmar på en plan och ren yta innan de steks. Den första stekningen sker i en 120 till 140 garder varm panna. Man tar mellan 5 och 7 hg som steks och kastas kring till dess att löven blivit mjuka. Efter detta rullas och knådas löven i pannan som nu fått svalna till 70 grader. Man använder båda händerna för att ge löven sin karakteristiska böjda form, speciellt i slutat av tillverkningen då pannan svalnat ytterligare något.

Teet tillverkas även med hjälp av maskiner. Nedvissningen sker då på stora bambufat i fem till tio cm tjocka lager. Löven vänds någon gång per timma för att löven inte skall bli för varma och efter 2 till 6 timmar har löven förlorat omkring 10% av sitt fuktinnehåll och är färdiga för nästa tillverkningssteg.

Den mekaniska stekningen, eller fixeringen, sker, om jag förstått det rätt, i en tunnliknande maskin som både rullar och steker löven. Temperaturen är omkring 125 grader och det hela tar mellan en och en halv och två minuter. Då är fuktinnehållet omkring 60% och löven ihopklumpade och lite klibbiga. I nästa maskin rullas löven och de får även svalna. Beroende på lövkvalitet tar detta mellan 10 och 25 minuter. I nästa maskin som jag inte har en aning om hur den ser ut eller fungerar separeras löven från varandra. Efter detta torkas löven i ett antal steg mellan vilka de även får svalna. Temperaturen är mellan 90 och 130 grader i de olika stegen och det tar kanske en halvtimma. Efter detta är fuktinnehållet bara 5%.

Totalt skall det finnas omkring 7 Ha tebuskar som producerar 3500 ton te. För att göra reklam för teet anordnar man tefestivaler och tävlingar, främst för turister. Man planerar även att utöka teodlingarna kraftigt de närmaste åren, något som kanske försvåras genom att skörden slog helt fel i våras (2010).

1. Dragon Tea House
2. Baidu
Bildkälla och huvudsaklig informaltionskälla: Hudong
Det avbildade teet är ett Premium Du Yun Mao Jian från Dragon Tea House skördat 2010 som kostade 25 dollar för 100 gram. Teet är producerat i Tuan Shan Village i Du Yun County. Betyget gäller detta te.