Keemun 祁门红茶

Keemun är ett mycket känt svart te som odlas i länet Qimen (1), en bergig trakt i södra Anhui. Teodlingarna ligger utspridda på de skogsbeklädda bergssidorna i området som är känt för sitt rikliga regn, höga luftfuktighet och sin dimma – viktiga egenskaper för en plats där man odlar te. Keemun är den tidigare engelska stavningen på Qimen. Lokalt kallas Keemun för Qihong.

Keemun är ett relativt nytt te, speciellt om man jämför med andra berömda teer från Kina, men det har även en ovanligt väldokumenterad historia. Det tillverkades för första gången 1875 av en man vid namn, Yu Quianchen, som lärt sig tillverka svart te i Fujian. Innan 1875 tillverkades bara grönt te i Anhui. Resultatet blev överraskande bra och teet blev snabbt en stor exportframgång till bl.a. England och utgör en betydande del av de populära teblandningarna "English Breakfast". Mellan 1939–1940 var Keemun så populärt i New York att det betingade det högsta priset av alla teer på marknaden. Keemun har även vunnit flera stora priser bl.a. 1913 och 1915 i Italien respektive USA.

Tillverkning
Keemun tillverkas av en mängd olika sorters teplantor men det bästa får man fortfarande från den ursprungliga sorten, Zhu Ye Zhong 槠叶种1. Keemun tillverkas enligt den metod som historiskt benämnts "gongfu", vilken ursprungligen bestod av 17 olika steg. För att öka produktionsvolymen och får ner kostnaderna utförs nuförtiden flera av produktionsstegen av maskiner men en del är fortfarande manuella. Telöven odlas till stor del på mindre odlingar och skördas för hand från mitten av mars fram till maj då bladen är grova och av sämre kvalitet. Efter att bladen plockats får de vissna ner i solen ett par timmar för att sedan krossas och oxidera vid låg temperatur. Efter denna till stor del manuella process tas löven till fabrik där de steks och rullas om vart annat för att teet ska få sin unika smak.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.838618807656808,117.72811889648438 |zoom=9 |center=29.776297851831362,117.90252685546875 |width=750px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Typer och kvalitet
Keemun kan tillverkas som ganska lösa, lätt rullade hela teblad som t.ex. Mao Feng och Xin Ya eller som hårt rullat Gongfu som t.ex. Hao Ya.

Keemun Mao Feng
Mao Feng betyder "Pälstopp" och tillverkas av lätt vridna bladknoppar.

Keemun Xin Ya
Denna typ av Keemun tillverkas av tidigt skördade blad och lär vara mindre bittra än andra sorter.

Keemun Hao Ya
Även denna är typ av Keemun är känd för sina fina bladknoppar och sin stora mängd "silver tips". Ibland skiljer man på Hao Ya A och B där A är den bättre.
Jag är dock osäker på om det finns något officiellt klassificeringssystem utan misstänker att det lämnas mycket stort utrymme för godtycke hos de olika fabrikerna vad det gäller kvalitet och benämningar.

Keemun Xian Zhen 祁门仙针
Detta är ett Keemun av mycket hög kvalitet som tillverkas av Anhui Guorun Tea Industrial Co., ett företag som tillverkat Keemun i över 50 år. Jag är osäker på hur länge det har tillverkats men det vann en guldmedalj på China Wu Hu Tea Exhibition redan 2001. Den högsta kvaliteten av detta te, en tidig vårskörd, finns att köpa från TeaSpring för 41 dollar per hg. Så vitt jag vet är det ingen utanför företaget som vet hur teet tillverkas, inte ens TeaSpring vet mer än att det är en kombination av traditionella och moderna metoder. Namnet betyder odödlig nål, troligtvis p.g.a. det spetsiga utseendet. Et illustrerade teet är skördat 2010.

1 HOJO Tea
Bildkälla: Hudong
Betyget är ett medelvärde för ett antal teer av varierande kvalitet jag testat de senaste 15 åren.