Panama-Pacific International Exposition

Så fort man kommer i kontakt med något av de bättre kinesiska teerna hävdas det att det vunnit en medalj på Panama-Pacific International Exposition 1915. Under många år har jag inte brytt mig mycket om detta men efter ett mycket intressant blogginlägg på Life in Teacup tänkte jag skriva en kort sammanfattning om denna världsutställning och de teer som vann medaljer.

Panama-Pacific International Exposition hölls i San Francisco under stora delar av 1915 och även om det officiella syftet var att fira panamakanalens öppnande så var ett minst lika viktigt syfte att visa stadens utveckling efter det förödande jordskalvet nio år tidigare. Mest känd är utställningen för sin byggnad Tower of Jewels som bestod av 100 000 glasjuveler vilka glittrade i solljuset och belystes nattetid av 50 strålkastare1.

Utdelandet av medaljer och priser för bästa produkter var en stor del av utställningen och det delades inte ut mindre än 20 344 medaljer. Juryn bestod av nästan 500 personer vilka utnämnde priser vilka delades in i sex grupper beroende på en poängsumma för var produkt. Dessa priser var Grand Prize (Best of Class), Medal of Honor (95-100 poäng), Gold Medal (85-94 poäng), Silver Medal (75-84 poäng), Bronze Medal (60-74 poäng) samt Honorable Mention (utan medalj)2.

De teer som vann guldmedalj var:
1. Keemun (Qi Men) Red (black) Tea
2. Tai Ping Hou Kui
3. Hui Ming Tea会明茶
4. Xin Yang Mao Jian
5. Jiang Xi Zhu Lan (Pearl Orchid) Green Tea
6. Northern Fujian Shui Xian

Följande teer vann silvermedaljer:
1. Guang Xi Sounth Mountain Bai Mao (Silver Tip) Tea
2. Jiang Xi Gou Ku Nao Tea
3. Northern Fujian Shui Xian (från en annan tillverkare3

Efter denna världsutställning är det mycket få kinesiska teer som vunnit några internationella priser och de få som vunnit något brukar vara bedrövligt skräp. Undantaget är Leipzig Trade Fair 1956 där Jun Shan Yin Zhen vann en guldmedalj.

Förutom de internationella tävlingarna finns det en mängd olika nationella och regionala tävlingar och utmärkelser i Kina. Tyvärr är det mycket svårt att uttala sig om dessa då det saknas opartisk information om urvalsprocesser och vinstkriterier.

1. Amerikanska Wikipedia
2. San Francisco Memories vilket även är bildkälla.
3. China Cuisine Association via Life in Teacup