Ovanligt te från Kina

Jag planerar att köpa ett antal mycket ovanliga teer direkt från Kina det närmaste året. Det kommer främst vara gröna och svarta men kanske även något oolong. Några av dessa sorter finns bara att köpa i lite större mängd än jag behöver, ofta ett halvt kilo, vilket innebär att jag kommer ha möjlighet att sälja smakprover till inköpspris. Att teerna inte finns att köpa utanför Kina innebär naturligtvis inte att de är bättre än andra teer, kanske inte ens att de är speciellt bra, men de är garanterat spännande. Är ni intresserade att testa dessa teer får ni gärna höra av er.

Kommentarer

Första erfarenheter

Jag har just beställt ett antal ovanliga teer via postorder från Kina och tänkte dela med mig av mina första erfarenheter.

För det första blir man överväldigad av det otroliga utbudet och antalet säljare, allt ifrån privatpersoner till stora etablerade butiker. Merparten av allt te till salu är av de mer kända sorterna men det finns hundratals ovanliga sorter som inte går att få tag i någon butik utanför Kina eller i någon av de engelskspråkiga tebutikerna i Kina.

För det andra är det mycket svårt att få reda på något om det te man köper. Ibland anges producenten, förutsatt att det är någon av de större fabrikerna eller att säljaren har en personlig kontakt, men oftast är det enda man får reda på vad teet heter och vilken provins det kommer ifrån. Ibland kan man också få reda på vilket år det är tillverkat och kanske lite allmän information, ofta taget från någon kinesisk wiki eller stor fabrikant. Fördelen med detta är att man i alla fall kan vara någorlunda säker på att man fått tag på rätt te och inte något annat med snarlikt namn.

För det tredje är det många av teerna som bara säljs av någon eller ett par säljare vilket gör det hela ganska svårt. När teer säljs av ett tiotal säljare eller fler brukar man alltid hitta någon med lite bättre information om ursprung och kvalitet men det finns naturligtvis mycket små möjligheter att bekräfta om denna information är riktig. Saknas all information brukar jag helt enkelt välja de som har de snyggaste förpackningarna. Detta innebär naturligtvis att man får betala ett överpris men jag inbillar mig att en snygg förpackning på något sätt ökar chansen för att det är ett bra te även om det kanske inte är det allra finaste. Även priset kan vara en indikation på kvalitet men det variationen kan vara mycket stor, även på fabriksförpackat te av samma ursprung. Ett tredje sätt är att hålla sig till de butiker som har fått goda recensioner av de kinesiska konsumenterna men tyvärr brukar dessa butiker inte ha de mest ovanliga teerna.