Tong Cheng Xiao Hua 桐城小花

Tong Cheng Xiao Hua som också kallas Tong Cheng Xiaolan Tea 桐城小兰花茶 är ett grönt te från de västra centrala delarna av Anhui.

Trots att teet har en lång historia är det inte speciellt känt men det känns som det blir mer och mer populärt. Teet tillverkas i Tongcheng 桐城 (1), staden som även givit teet dess namn men odlas även i bergsområdet Huoshan 霍山县 (2) där teet odlas på mellan 400 och 1000 meters höjd.

Det lär ha tillverkats sedan Ming-dynastin (1368-1644) då det först odlades av en högt uppsatt statstjänsteman vid namn Lushan Gong 鲁山公.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.030107387911002,116.96319580078125 + 31.34026658714662,116.33697509765625 |zoom=8 |center=31.09998179374943,116.839599609375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet består av en bladknopp och två blad vilka är 2,5-3 cm långa, feta och ludna och kommer från en speciell varitet som kan översättas till Wanxi orchid tea strain. Tillverkningen vet jag inte så mycket om men den består av nedvissning, stekning, avsvalning, torkning och sortering. Sedan 1949 är tillverkas teet med hjälp av maskiner och i mitten av 1990-talet utvecklades teet med hjälp av lantbruksuniversitetet i Anhui. Det finns flera butiker som säljer detta te i Kina.

Det avbildade och betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik. Det kostade 138 Yuan för 500 gram vilket är ett av de billigaste teet jag köpt på länge. Teet är kanske inte speciellt bra men med tanke på priset är det helt ok. Det levererades i en stor påse som låg i en stor rundad plåtlåda som i sin tur levererades i en trevlig påse.


Det är tillverkat av 大别山茶厂 Dabie tea factory (översatt namn), ett relativt litet företag som så vitt jag vet saknar hemsida. Det är skördat på våren 2011 men jag misstänker att skörden är ganska sen.

Kommentarer

Hur lång tid?

Hej Max,

Det här téet måste jag låta dra mycket längre tid än vanligt, ~10 minuter, för att få smak.

Kanske är jag för snål med blad i kannan :-)

- Hur lång tid ger du det?

Mvh Mats

Dragningstid

Jag brukar slänga i en hel del löv i en kopp och låta det dra tills det har svalnat så mycket att jag kan dricka det.

/Max