Beredning

Free image by Matt Callahan Att brygga te är bland det enklaste man kan göra. Allt som behövs är telöv, någon form av behållare och vatten. Att få det att bli riktigt gott kräver lite omsorg men är fortfarande ganska enkelt. Egentligen har det ingen större betydelse hur man brygger te, det enda viktiga är att man är nöjd med resultatet. Därför kan det verka förmätet att komma med råd och riktlinjer om hur man ska brygga te, men det här är i alla fall den metod jag efter 25 år kommit fram till är den som passar mig bäst.

Telöv
Att brygga ett gott te på en gammal tepåse av låg kvalitet är nästan omöjligt. Då är det mycket enklare att utgå från ett färskt te av god kvalitet. Förutom att bra teer är godare än de dåliga är de oftast mer toleranta vad det gäller vattentemperatur och dragningstid.

Behållare
Vanligtvis brygger man te i en kanna, men det går utmärkt att använda vilket kärl som helst så länge det är rent och inte ger någon smak åt teet. Om sedan kärlet är någurlunda isolerande underlättar detta då teet inte svalnar så snabbt. Jag brukar använda tekannor i glas eller keramik men porslin fungerar också bra. Tekannor av metall ger ofta en tråkig bismak åt teet. Att använda tehuvor eller hälla över teet på en termos för att det ska hålla sig varmt längre tycker jag förändrar smaken på teet och då föredrar jag att dricka det kallt.

Tesil
Oolonger och grönt te från Kina behöver gott om plats för att telöven ska kunna veckla ut sig. Därför behövs det en stor tesil eller att man låter bladen simma omkring i kannan som de vill. Finmalda teer ser ganska tråkiga ut om de ligger kvar på botten av en temugg och jag brukar därför använda någon form av mikrofilter när jag brygger dessa.

Vatten
Det mesta dricksvattnet i Sverige går att använda för att brygga te på men är vattnet mycket hårt blir teet godare om man först filtrerar vattnet.

Mängden te
Att avgöra hur mycket te man ska använda är inte enkelt eftersom det finns så väldigt många olika sorters te. Jag brukar ta någon nypa per kopp (2 dl) men hur stora nyporna blir varierar nog ganska mycket. Det enda råd jag kan ge är att ta så det "känns lagom".

Temperatur
De flesta teer brukar bli bäst med vattentemperaturer omkring 85 °C. Vissa gröna teer från Japan blir godare om man har en lägre temperatur och vissa svarta behöver en något högre temperatur.

Tid
Hur länge ett te får dra har mycket stor betydelse för resultatet. Två minuter brukar passa för de flesta teer, men oolonger, vita och svarta teer från Kina kan dra någon eller ett par minuter längre. Några få gröna teer från Japan ska bara dra någon minut.

Använda teblad flera gånger
Några teer, speciellt kinesiska gröna teer och oolonger från Taiwan, går att använda flera gånger. Återanvända telöv behöver dra något längre.

Andra sätt att brygga te
Förutom den metod som jag beskriver här finns det ett antal sätt att brygga te på, t.ex för iste, kinesiska och japanska teceremonier.

Smaksätta te
Att smaksätta ett gott te med mjölk, socker eller citron tycker jag gör mer skada än nytta. Krävs det att man smaksätter ett te skall man nog fundera på att byta till en annan sort.