Rui Cao Kui 瑞草魁


Kui Cao Rui är ett grönt te från södra Anhui, närmare bestämt ifrån Ya Shan 鸦山 (1) och byn Yao 姚村 (2) på en höjd av omkring 450-500 meter över havet. Området är fuktigt med mycket regn. Teet ska växa vilt, något som flera kända kinesiska teer påstås göra, i mörk sandig jord.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.835562402063736,119.05922412872314 + 30.88919389526831,119.10846948623657 |zoom=10 |center=30.883369321692268,119.11788940429688 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet skapades mellan 1985 och 1986 och utmärks av platt form med mörkgrön färg. Den högsta kvaliteten består av ett bladskott och ett blad medan de lägre kvaliteterna har två blad och ett bladskott. Teet plockas på morgonen och får vissna ner i 4 till 6 timmar. Den första stekningen, eller fixeringen, sker i en panna som är mellan 70 och 80 grader varm och pågår i två minuter tills dess att fuktinnehållet i löven är omkring 40 %. Efter detta steks och formas teet med tre bestämda handrörelser. Man använder båda händerna och pressar löven mot pannan. Med jämna mellanrum sprids löven i pannan. Efter detta torkas eller bakas teet i flera steg med minskade temperatur i pannan. Från början är den 90 grader för att till sist vara 60 grader. Vart steg i torkningen tar 3 till 4 minuter och teet får vila 12 till 16 minuter mellan gångerna. Man torkar omkring ett halvt kilo te åt gången. Avslutningsvis sprids teet ut för att svalna.

Det betygsatta teet kommer från en kinesisk tebutik som heter Jiufeng tea shop. Teet är skördat 2011 och är alltså ett år gammalt när jag testade det. Det kostade 80 Yuan för 50 gram. Tyvärr vet jag inte något mer om just detta te, det kom i en anonym påse och jag vet inte ens vem som tillverkat det. Faktum är att jag inte riktigt varför jag köpte det med tanke på den knapphändiga information som finns om det.

Källa och bildkälla: Hudong