Te från Anhui

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

She Xian Mo Li Hua Cha 歙县茉莉花茶


Detta är något så ovanligt som ett jasminte från Anhui. Det tillverkas i Shexian 歙县 (1) och den huvudsakliga producenten lär vara 歙县茶厂 Shexian tea factory (översatt namn) vilket antagligen är ett annat namn på黄山市歙县牡丹茶厂. Teet har tillverkats sedan början av 1980-talet och fick utmärkelser 1982 och 1986. Tebladen som används kommer runt omkring Huangshan.

[gmap markers=numbers::29.750428602250846,104.00344848632812 + 29.85392500157119,118.42643737792969 |zoom=8 |center=30.083354648756124,118.5369873046875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Smaksättningen sker i flera steg med hjälp av jasminblommor och det går åt ungefär lika mycket jasminblommor som teblad.

Det betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik. Påsen med te kostade 28 Yuan för 250 gram vilket är förvånansvärt prisvärt. Det är skördat 2011 och kommer från Shexian 歙县 (1) men jag vet tyvärr inte av vem.

Källa: Inlägg från 2003 på http://bbs.molihua.net/thread-271-1-1.html

Rui Cao Kui 瑞草魁


Kui Cao Rui är ett grönt te från södra Anhui, närmare bestämt ifrån Ya Shan 鸦山 (1) och byn Yao 姚村 (2) på en höjd av omkring 450-500 meter över havet. Området är fuktigt med mycket regn. Teet ska växa vilt, något som flera kända kinesiska teer påstås göra, i mörk sandig jord.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.835562402063736,119.05922412872314 + 30.88919389526831,119.10846948623657 |zoom=10 |center=30.883369321692268,119.11788940429688 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tong Cheng Xiao Hua 桐城小花

Tong Cheng Xiao Hua som också kallas Tong Cheng Xiaolan Tea 桐城小兰花茶 är ett grönt te från de västra centrala delarna av Anhui.

Trots att teet har en lång historia är det inte speciellt känt men det känns som det blir mer och mer populärt. Teet tillverkas i Tongcheng 桐城 (1), staden som även givit teet dess namn men odlas även i bergsområdet Huoshan 霍山县 (2) där teet odlas på mellan 400 och 1000 meters höjd.

Det lär ha tillverkats sedan Ming-dynastin (1368-1644) då det först odlades av en högt uppsatt statstjänsteman vid namn Lushan Gong 鲁山公.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.030107387911002,116.96319580078125 + 31.34026658714662,116.33697509765625 |zoom=8 |center=31.09998179374943,116.839599609375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet består av en bladknopp och två blad vilka är 2,5-3 cm långa, feta och ludna och kommer från en speciell varitet som kan översättas till Wanxi orchid tea strain. Tillverkningen vet jag inte så mycket om men den består av nedvissning, stekning, avsvalning, torkning och sortering. Sedan 1949 är tillverkas teet med hjälp av maskiner och i mitten av 1990-talet utvecklades teet med hjälp av lantbruksuniversitetet i Anhui. Det finns flera butiker som säljer detta te i Kina.

Lao Zhu Da Fang 老竹大方

Lao Zhu Da Fang är ett grönt te från Anhui, närmare bestämt trakten kring och i Huangshan (1) 黄山. Detta te säljs under två vanliga namn där Lao Zhu Da Fang 老竹大方 är vanligast i Kina och Ding Gu Da Fang 顶谷大方 verkar vara det vanligast i Europa och Nordamerika. Ibland kan man även köpa det som Valley Peak Da Fang Tea, Zhupu Da Fang och Zhuye Da Fang. Da Fang 大方 är namnet på den buddistmunk som lär skapat detta te i slutet av Song-dynastin (960-1279)1. Han levde i ett tempel på toppen av berget Laozhuling (2) 老竹岭2 där han bjöd besökare på sitt te. Efter hand ökade teets ryktbarhet och besökare skall ha kommit enbart för att pröva det. Bönder i närheten fick ta del av produktionsprocessen och som tack uppkallades teet efter Da Fang. Under Qing-dynastin (1644-1912) var teet så populärt att det blev ett tributte1.

Lao Zhu Da Fang är ett ovanligt kraftigt grönt te med en gulgrön färg. Bladen är platta och påminner en hel del om Long Jing. Det finns t.o.m. de som hävdar att Long Jing är inspirerat av Lao Zhu Da Fang. Numera är teet mest känt för dess förmåga till viktminskning hos människor.

Ting Xi Lan Xiang 汀溪兰香

Det här ett relativt nytt men mycket populärt te från en by som heter Tingxi (2) 汀溪i häradet Jing 泾县 i södra Anhui3. Området där teet odlas och tillverkas har dock producerat te under lång tid och sträcker sig nu över flera berg som alla har ett lämpligt klimat för att producera bra te. Lan Xiang betyder doft från orkidé och härrör från hur teet smakar och doftar. Utseendemässigt är teet långt och smalt och påminner om en nål. Teet kallas även Ting Xi Orchid och Ting Xi Kui3.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.604275276825874,118.61234664916992 |zoom=12 |center=30.61073172273802,118.60771179199219 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Enligt en källa skapades teet av Professor Chen Chuan år 1989 och blev mycket snabbt en populär produkt och vann en mängd olika priser1. Andra källor anger att teet producerades under stora delar av 1980-talet2. 1987 skall 332 ton Ting Xi Lan Xiang ha tillverkats, något som ökade till over 600 ton 1993 vilket motsvarar 70% av häradets totala teproduktion2.

Tillverkning
Tebladen plockas när de är 3 cm långa och består av två små blad och en bladknopp. 100 av dessa små kvistar väger omkring 15 gram. Det finns faktiskt sämre kvalitéer där man plockar upp till fyra löv men dessa ser jag ingen anledning att bry sig om. Bladen tas hem så fort de plockats, ofta på morgonen, och får vissna ner så de klarar de ytterligare produktionsstegen.

Huang Shan Mao Feng 黄山毛峰

Detta är ett av Kinas mest kända gröna teer och det mest populära av alla Mao Feng. Teet odlas kring bergskedjan Huang Shan (3,4) 黄山, ett otroligt vackert bergsområde i sydvästra Anhui som är hem för många fantastiska teer. Teet är känt för sin fruktiga smak, sitt böjda utseende samt att det går att brygga många gånger.

Sorter och kvaliteter
På grund av sin stora popularitet finns det en mängd olika företag och småbönder som producerar detta te, något som lätt fram till en ganska stor variation i tillverkning och kvalitéer. I början av 1990-talet producerades det tusentals ton1. Teet odlas i ett ganska stort område, en hel del tillverkas t.o.m. i  Qimen (2) men det finaste anses komma från Yungu Temple 云谷寺 (4), Songgu Nunnery, Diaoqiao Nunnery, Ciguang Ge 慈光阁 och Hillside Temple på en höjd av omkring 1200 meter over havet.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.998398987522783,118.22404861450195 + 29.84082257391353,117.72193908691406 + 30.29482425218622,118.07762145996094 + 30.117260077786177,118.19246292114258 |zoom=10 |center=30.07978967039041,118.03573608398438 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]

Song Luo Cha 松萝茶

Song Luo Cha som även säljs som Song Luo, Song Luo Tender Pekoe, Lang Yuan Nen Hao och Lang Yuan Song Luo Nen Hao är ett relativt okänt grönt te från Anhui. Mest känt är teet för sina påstådda medicinska egenskaper och det nämns i en mängd olika mer eller mindre kända verk. Trots detta har det tillverkats betydligt längre än de mer kända som Huang Shan Mao Feng, Lu An Gua Pian och Tai Ping Hou Kui. Teet finns bl.a. omnämnt i den kinesiska boken om läkemedel och läkekonst Bencao Gangmu 本草纲目 som skrev av Li Shizhen 李时珍 1578. Man tror dock att teet tillverkats sedan början av Ming-dynastin (1368-1644). Teet skall ha tillverkats ungefär på samma sätt de senaste 300-400 åren och det är fullt möjligt att metoden för att tillverka detta te ligger till grund för alla de stekta gröna teer som tillverkas runt om i Kina1.

Teet odlas i ett bergsområde en och en halv mil norr om Xiuning (1) 休宁县. Området där teet växer är berömt för sin skönhet (de flesta bergsområden i Kina är väldigt vackra, speciellt de där man odlar te) med mycket dimma och regn. Tebuskarna växer på mellan 600 och 700 meters höjd1.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.784134788505167,118.1850814819336 |zoom=9 |center=29.8382614512946,118.2073974609375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning

Bai Shuang Wu Hao 白霜雾毫

Bai Shuang Wu Hao är inte ett speciellt känt te men det har en ganska lång historia. Enligt Professor Chen Chuan har teet tillverkats i mer än 200 år2. Det finns även flera bilder på Mao Zedong tagna i september 1958 där han besöker en tefabrik som skall tillverka detta te. Namnet brukar översättas till orkidéte vilket en källa1 hävdar beror på att teet påminner om de lokala orkidéerna i Anhui varifrån detta gröna te kommer.

Teet odlas på ett ganska stort område kring Shucheng 舒城县 (1), Tongcheng 桐城 (2), Lujiang 庐江县 (3), Yuexi岳西县 (4)3. Området är kuperat och sträcker sig från 400 till 800 meter över havet2.

[gmap markers=numbers::31.877907479246304,116.38504028320312 + 31.43370177454316,116.95632934570312 + 31.039168087327848,116.95358276367188 + 31.243685881274153,117.28866577148438 + 30.846001117531014,116.36306762695312 |zoom=9 |center=31.175209828310845,116.77093505859375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Det finns många kvalitéer av detta te, beroende på när de plockas och hur många löv man använder. De finaste plockas före Qingming och består av ett blad och en bladknopp. Teet steks som de flesta andra gröna teer i en het panna (120 grader) men man steker ganska lite åt gången. Samtidigt som teet steks rör man runt löven medurs för hand och kastar omkring dem med jämna mellanrum tills löven är mjuka och mörka. Efter detta får löven svalna och torkas sedan i två steg. När teet torkas tar man lite mer löv, 2 till 3 hg åt gången vilka vänds i pannan med jämna mellanrum, någon minut eller två. Efter detta sorteras och packas teet2.

Yong Xi Huo Qing 涌溪火青

Detta te förväxlas ofta med gunpowder. Även om båda teerna är mörkgröna och hårt rullade är Yong Xi Huo Qing av betydligt bättre kvalitet. På grund av sitt utseende vecklar teet upp sig medan det bryggs, något som ser väldigt trevligt ut. På grund av detta brukar man brygga teet i glasmuggar.

Yong Xi Huo Qing kommer ursprungligen från häradet Jing (1) 泾县 i östra Anhui där de odlats sedan Ming-dunastin (1368-1644). Området har höga berg, tät skog och djupa dalar. Det är dessutom dimmigt och regnar en hel del (1800 mm per år), ett lämpligt klimat för bra te. Enligt en legend tillverkades detta te ursprungligen av en tesort som kallades Jin Yin eller Guld och Silver. Denna skall ha haft blad som var gyllene på ena sedan och silvriga på den andra. Även om teet tillverkats under lång tid var det först 1956 som produktionen styrdes upp och teet blev riktigt populärt. Teet säljs ibland som Yong Xi Green Fire och Yong Xi Jade Fire.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.657169955874924,118.42300415039062 |zoom=9 |center=30.739475058679485,118.36944580078125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning

Prenumerera på innehåll