Svart te, Te från Fujian

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Svart te från Fujian

Svarta teer från Fujian är lite luriga. Dels har de tillverkats under väldigt lång tid, dels har de exporterats under många handelsnamn och dels tillverkas de av en mängd olika fabriker. Detta har till följd att de är svåra att skilja åt och att namnen ofta blandas ihop, även av de som tillverkar och exporterar dem. Till detta kommer att man alltid vill ge teet än mer spännande än det kanske har och att man därför mer eller mindre avsiktligt blandar ihop sitt te med ett som dokumenterats under 1600- och 1700-talet. De tre mest kända svarta teerna från Fujian är kanske Bai Lin Jin Zhen, Zheng He och Tan Yang men det finns många andra.

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫 lär vara ett av de äldsta svarta teerna och ett av de första som exporterades till Europa. Teet säljs ibland som Bai Lin Jin Zhen 自琳金针工夫  där Jin Zhen är en benämning på den högsta kvalitetsgraden och betyder ”gyllene nål”. Detta innebär i praktiken att man väljer ut det finaste teet från den första skörden. Teet odlas i bergskedjan Taimu i norra Fujian, samma plats som Jin hou hong cha, Bai Hao Yinzhen och Taimu Hairy Needle kommer ifrån.

Teet säljs även som Golden Needle Congou, Bai Lin Jin Zhen Gongfu och Bai Lin Jin Zhen Congou.

Det betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik som säljer en hel del spännande te. Det packas i 4-grams påsar vilka i sin tur ligger i små pappersaskar. Priset var omkring 100 kr/hg. Teet är tillverkat 2011av 福鼎市张元记茶业有限公司 Fuding Zhang Kee Tea Co., Ltd. (översatt namn) och kommer från Fuding.


Källa: Teaspring

Zheng He Hong Cha 政和红茶

Zheng He, även kallat Zheng He Jin Zhen 政和工夫 och Ching Wo, är ett av de tre kända svarta teerna från Fujian. Namnet kommer av länet Zhenghe 政和 (1), ett bergsområde norra Fujian vilket täcks av skog och är genomskuret av vattendrag, där teet ursprungligen odlades. Även ”Ching Wo” är namnet på samma län fast på den lokala dialekten. Numera tillverkas en mängd olika teer i Zhenghe, både vitt, grönt, oolong och svart men Zheng He har fått behålla sitt namn.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.362193488793697,118.85902404785156 |zoom=8 |center=27.449790329784214,118.9434814453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Te lär ha odlats i Zhenghe i mer än tusen år och under Song-dynastin var området känt för sitt te ”Ya Cha” som var ett tributte till bl.a. Kejsare Huizhong (1082-1135 e.Kr.). Faktum är att området fick sitt namn av kejsaren, tidigare hette det Guanli. Hur länge det svarta teet ha tillverkats är oklart med det skall ha varit en populär exportprodukt under 1840-talet och ett decennium senare 50 000 kg/år. Även om teet var populärt var det inte speciellt känt men trots detta förfalskades det i stor omfattning. 1874 förfinades teet av tehandlare från provinsen Jiangxi och det blev omedelbart ett succé och sedan 1896 har det betraktats som ett av de bästa svarta teerna från Fujian. På grund av krig och oroligheter under den första halvan av 1900-talet föll teet i glömska och det är först de senaste decennierna som teet återfått sin popularitet.

Min Hong 闽红

Min Hong eller Min Hong Gong Fu 闽红工夫茶 som det även kallas, är ett svart te från Fujian. Som med de flesta andra svarta teer från Fujian är namngivningen på Min Hong synnerligen rörig. Förutom att det säljs teer som Min Hong är det även ett samlingsnamn för tre teer, Zheng He Jin Zhen 政和工夫, Tan Yang Gong Fu 坦洋工夫  och Ba Lin Gong Fu 白琳工夫.

Källa: Hudong

Tan Yang Gong Fu Hong Cha 坦洋工夫红茶

Det här är ett riktigt bra svart te från Fujian. Teet är uppkallat efter byn Tanyang 坦洋 (?), och odlas i häradena Fu'an 福安市 (1), Tuo Rong (?), Shouning 寿宁县 (2), Zhou Ning 周宁县 (3) och Xiapu 霞浦县 (4)1. Tanyang ligger söder om Fu'an på den västra stranden av ett vattendrag som heter Shexi (?), en del av Changxi (?)2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.076612837224847,119.65072631835938 + 27.445281109590123,119.50515747070312 + 27.08132043534786,119.34516906738281 + 26.880614391744764,120.00709533691406 |zoom=9 |center=27.266837192143562,119.9212646484375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Under tidig Ming (1368 - 1644) skall en man i Tanyang , Hu Youcai, tagit fram en ny tekultivar som kom att kallas Tanyang Cai Cha. Denna blir omkring två meter hög och växer mycket snabbt. Teet kan skördas från Qing Ming till sen höst och skall kunna producera över 5 ton per hektar(!), jag är dock osäker på om det är färska löv eller färdigt te. Kultivaren blev snabbt populär och spreds vida omkring. Från början användes Tanyang Cai Cha i huvudsak för att producera bakat grönt te, ett te som blev vackert format ljusgrönt te bra arom2.

Yin Jun Mei Souchong 银正眉正山小种

I och med det ökade välståndet i Kina börjar det komma nya tesorter som är extremt dyra och välproducerade. Ett exempel på detta är Jin Jun Mei eller Gyllene Jun Mei. Teet brukar säljas i små presentförpackningar, främst i de fujanesiska städerna Fuzhou och Xiamen1. Vanligtvis brukar dessa extremt påkostade teer vara gröna eller oolonger så man kan anta att även de svarta teerna börjar ses som mer än en exportprodukt i Kina. Skall man vara riktigt petig heter teet bara Jun Mei, Jin är benämningen på den finaste kvaliteten (guld) och det finns även en lite sämre som kallas Yin (silver). Teet kallas även Zheng Shan Souchong eller Ursprungligt Berg Souchong vilket kommer av platsen där det odlas2.

Teet uppfanns 2005 av en man som heter Liang Junde. Det är en typ av Lapsang Souchong som odlas och produceras i byn Tongmu 桐木 (1) i Wuyi. Nu är det Kina vi talar om så naturligtvis producerar man Jin Jun Mei utanför detta område men detta bör ses som en förfalskning eller åtminstone en kopia. Som material lär man använda vilda teträd som växer 1500 meter över havet1. Så vitt jag vet finns det inga vilda teträd i Fujian men det är möjligt att man har hittat några förvildade buskar, det har ju producerats te i området i mer än 1000 år. Ännu troligare är nog att detta är ett försäljningsknep.

Bai Lin Ju Hong 琳橘红工夫

Detta te förväxlas ofta med Bai Lin Jin Zhen, något som inte är så konstigt eftersom de ser nästan likadana ut och kommer från samma plats, Fuding (1) i norra Fujian. Faktum är att jag tror att producenterna blandar teerna själva. Enligt en av de få butikerna som säljer detta te är detta ett av de mest kända svarta teerna från Fujian och dessutom ett av de äldsta1. Teet säljs ibland som Tangerine Red Congou.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.306075580617236,120.22270202636719 |zoom=10 |center=27.32175486313681,120.26458740234375 |width=750px |height=400px |control=Small |type=Physical]

1. TeaSpring
Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2008 som kostade 4,4 dollar för 25 gram. Betyget gäller detta te.

Jin Jun Mei 金骏眉红茶

En av de roligaste aspekterna med te är att det finns så otroligt många sorter att välja mellan och inte nog med det, det kommer ständigt nya. En av dessa nya sorter är Jin Jun Mei eller Golden Eyebrow. Teet skapades 2005 av Jiang Yuan Xun, direktör för Wu Yi Zheng Shan tea company.

Det sägs att Jiang Yuan Xun fann materialet för denna tesort under ett resa i Wuyi på en höjd av 1800 meter över havet tillsammans med en besökare från Peking. På inrådan av besökaren använde sedan Jiang Yuan Xun plantan för att ta fram ett nytt svart te inspirerad av produktionsprocessen för lapsang souchong.

Teet blev snabbt mycket populärt vilket tillsammans med det höga priset och begränsade tillgång redan lett fram till en omfattande förfalskning.

Utseendemässigt är detta te fantastiskt med en mycket stor andel ”golden tips” .Det består endast av bladknoppar och det går åt 100 000 stycken för att tillverka ett kilo färdigt te. En skicklig teplockare plockar omkring 2000 bladknoppar om dagen.

Det te jag testat kom från Dragon Tea House och är tillverkat 2009 av Junde Tea Industry i Wuyi. Det är inte billigt, ett hekto kostar 37 dollar, men med tanke på kvaliteten är det inte så farligt. Egentligen skulle jag vilja ge teet hösta betyg eftersom det är så bra som ett kinesiskt svart te kan bli. Utseendet är som sagt perfekt, smaken sötaktig och doft påminner om rosor. Tyvärr utmärker det sig inte tillräckligt, det finns andra svarta kinesiska teer, både från Yunnan, Sichuan och Anhui men snarlik smak och ett något lägre pris.

Jin Hou Hong Cha 金猴‬红茶

Jin hou hong cha mer känt som Golden Monkey är ett av tre kända "Gongfu Black Teas" från Fujian och tillverkas fortfarande för hand. Det lär ha tillverkats sedan mitten av 1800-talet och just nu är det en handfull fabriker som producerar det i fem olika kvaliteter. Det finns även några få mindre odlare som producerar detta te. Teet odlas kring berget Taimu och i häradena Fu’an och Shounin. Det skördas ganska sent, i april och maj. [gmap markers=green::27.105772269150947,119.64454650878906 + 27.067426365389622,119.89946365356445 |zoom=8 |center=27.181355765758898,119.9102783203125 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Det är ganska enkelt att hitta i Europa och USA men det finns nästan inget skrivet om det i kinesisk litteratur så jag misstänker att det främst är en exportvara. Det finns även ett te med samma namn och snarlikt utseende som tillverkas av Chafang Tea Factory i Yunnan.

Lapsang Souchong 拉普山小種/正山小种

Lapsang Souchong, som även kallas Zheng Shan Xiao Zhong Hong Cha 正山小种红茶, känns igen på sin unika rökiga smak. Det kommer från bergskedjan Wuyi, en dimhöljd tallbeväxt nationalpark i nordvästra Fujian. Ursprungligen skördades teet från ett träd som kallas Xiao-zhong som växer i byn Tongmu Guang (2), en del av staden Xingcun Zhen (1) nära Wuyi Shi. Teodlingarna i Tongmu är spridda kring bergsområdet på en höjd mellan 800 och 1500 meter över havet. Jorden är mager men tillräckligt näringsrik för att tebuskarna inte ska behöva gödslas. Till följd av det stränga klimatet är det bara en sort som kallas ''Wuyi'' som kan odlas i detta område. [gmap markers=numbers::0,0 + 27.635189353293413,117.92535781860352 + 27.8253,117.7194 |zoom=11 |center=27.69994401852316,117.84004211425781 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]
Notera att platsen för Tongmu Guang(2) är något osäker, det kan ligga något längre sydväst.

Prenumerera på innehåll