Te från Sichuan

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Kang Zhuan Cha 康砖茶


Detta är ett sammanpressat, troligtvis grönt, te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet. Det ser ut lite tillplattade tegelstenar  inslagna i papper.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.05994226160944,103.09432983398438 |zoom=9 |center=30.327842001072675,103.6285400390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Kang Zhuan Cha är ett te av typen Kang 康砖 som i sin tur är en undergrupp till tegelte eller 砖茶. Kang tillverkas i flera statliga teplantager, i huvudsak i Sichuan, Yibin och Jiangjin. Färgen är brun och det bryggda teet är rödaktigt. Teet konsumeras främst i Sichuan och i Tibet och det kallas därför tibetanskt te. Detta te är format som kuddformade tegelstenar inslagna i papper. Det har måtten 17x9x6 cm och väger ett halvt kilo.

Just Kang Zhuan Cha är ett sammanpressat, troligtvis grönt (även om det ibland benämns som svart), te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet.

Hua Qiu Gong Cha 花秋贡茶

Detta te som ibland kallas "Flower Autumn Tea Tribute" är ett grönt te som tillverkas av Sichuan Flora Tea-Industry Co. Ltd1.  Löven plockas före Qingming på 1200 meters höjd i ett bergsområde som heter något i stil med Sorbus Qionglai 邛崃花楸山 (1). Platsangivelsen är antagligen inte helt riktig eftersom den bara är på 650 meters höjd. Enligt flera källor skall detta ha varit ett tributte till kejsar Kangxi, en av Kinas främsta härskare som regerade från 1661 till 1722.


Om det teet har något med det som Autumn Flower Tea Co., Ltd. tillverkar är svårt att säga. Man säger i alla fall att man har moderniserat tillverkningsprocessen och har ägnat stort arbete med att lokalisera och identifiera olika tesorter kring Qionglai. Man skall tydligen även förädlat de sorter man hittat i ett försök att återskapa de gamla sorterna2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.359011900701994,103.28659057617188 |zoom=9 |center=30.370505537135564,103.60107421875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet är inte speciellt känt, inte ens i Kina och är ganska svårt att få tag på. Jag har bara hittat en enda butik som säljer det. Då säljs i en påkostad förpackning med 4 askar som innehåller 50 gram te vardera. Priset är 290 yuan.

Zao Bai Jian Gong Fu Hong Cha 早白尖工夫红茶

Detta är ett ganska ovanligt svart te från sydöstra Sichuan som tillverkats sedan slutet av 19491. Om det inte vore så att det fanns omnämnt i Zhongguo Chapu hade jag nog aldrig stött på det.

Det tillverkas av Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. och odlas på en höjd av 1000 meter över havet i bergsområdet Wumeng 乌蒙山脉 (?) i häradet Yibin 宜宾 (1). Området är dimmigt med mycket regn vilket som alltid är goda förutsättningar för ett bra te. Teet skördas tidigt på våren och är certifierat i flera länder. Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. har totalt 8 olika fabriker och ganska stora teodlingar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.71744867361009,104.64614868164062 |zoom=9 |center=28.78451090740781,104.62554931640625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet finns att köpa från flera butiker i Kina och den mest spännande sorten jag hittat säljs i en ask med 36 påsar med 3 gram te i varje. Priset är 160 yuan vilket är ett bra pris med tanke på den påkostade förpackningen. Med asken följde ett häfte där man hävdar att företaget har 13,3 millioner kvadratmeter teodlingar på ett område som är 40 kvadratkilometer stort och där skog tar upp halva området.

Bi Cui Zhu Lu 碧翠竹绿

Bi Cui Zhu Lu är ett ganska ovanligt grönt te från Sichuan. Det tillverkas av Sichuan Natural Heaven Tea Manufacturing Co., Ltd. (översatt namn) som ligger i Mianyang 绵阳 (1). Teet odlas dock i det autonoma häradet Qiang 北川羌族自治县 (2), ett område som är känt för sina pandor och att det drabbades mycket hårt av den stora jordbävningen 2008. Sichuan Natural Paradise Tea Co., Ltd. producerar 3000 ton te per år1 men hur mycket av detta som är Bi Cui Zhu Lu vet jag inte.

Teet som används till Bi Cui Zhu Lu odlas och kring bergen i Jiuzhaigou 九寨沟 (3), ett område som annars är mycket känt för sin skönhet och sina många vattenfall1. Hur länge teet har tillverkats har jag inte hittat någon tillförlitlig information om men en återförsäljare2 hävdar tidigt 1970-tal. 2004 och 2005 vann teet i alla fall ett par priser.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.439443143426136,104.7381591796875 + 31.82693196713763,104.47174072265625 + 33.207209842191546,104.23004150390625 |zoom=8 |center=32.32891738775126,104.425048828125 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]
Bi Cui Zhu Lu säljs i ett par olika förpackningar. Den vanligaste är en påkostad låta med fyra stycken burkar totalt 128 gram te i vilka kostar omkring 250 yuan. Den är ganska svårt att få tag i men det finns ett par butiker i Kina som säljer det.

Bi Tan Piao Xue 碧潭飘雪

Detta är ett ganska nytt jasminte te från Meng Ding 蒙顶 i trakten av Chengdu, första gången det producerades var 1991. Namnet skall betyda "Fallande snöflingor på en grön sjö" vilket är rätt passande eftersom jasminbladen, som fortfarande finns kvar i teet, virvlar runt som små snöflingor när man brygger det. Vanligtvis brukar man ta bort jasminbladen från bra jasminte. Ibland säljs även detta te som Gan Lu Piao Xue.

[gmap markers=green::30.086964,103.072329 |zoom=8 |center=30.5,102.9638671875 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical] LuoxiaoMeng Ding

För bara något år sedan var detta te ganska svårt att få tag på men finns nu att köpa från flera webbutiker. Det betygsatta och avbildade teet köpte jag från http://shop33352773.taobao.com/ som har en tydlig koppling till producenten 仙芝竹尖, ett företag som jag misstänker producerar en stor del av detta te. Fabrikatet heter 仙芝仙尖 och serien 碧潭飘雪.  Priset var 41 yuan för 50 gram vilket är rimligt.

  Källa: Zhongguo Chapu

Meng Ding Gan Lu 蒙顶甘露

Namnet Gan Lu 甘露 betyder söt dagg och är ett populärt grönt te Sichuan i sydvästra Kina. Just Meng Ding 蒙顶 (1) är benämningen på det Gan Lu som odlas kring berget med samma namn. Lokalt kallas teet Xian Cha vilket betyder de odödligas te. Detta kommer sig av att teet enligt en legend skall ha först odlats av Wu Li Zhen, en legendarisk buddistmunk som uppnådde nirvana1. Det är väl tveksamt om det finns någon sanning i denna legend men teet har ändå en lång historia. Kinesiska källor brukar ange att detta te odlats i två tusen år, ett inte helt orimligt påstående med tanke på att det var i dessa trakter som man började odla te. Det finns även några mycket gamla tebuskar i trakten.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.086072856607394,103.06806564331055 |zoom=12 |center=30.084840018486364,103.084716796875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning
För att producera detta te används en lokal varitet, Ming Shan #1312. Teet plockas tidigt, ofta innan bladknopparna slagit ut. Efter att ha vissnat ner steks, eller fixeras, bladen i en 140-160 grader varm panna. Vanligtvis tar man fyra hg löv åt gången. Detta medför att fuktinnehållet minskar till 60%. Efter detta knådas och formas löven i samma varma panna får att torkas och få sin form. Detta kräver ett exakt handlag och bestämda handrörelser. När fuktinnehållet är 15-20% sänkt temperaturen i pannan3.

Sichuan Gongfu 四川工夫红

Detta te som även kallas Chuan Hong eller Chuan Hung 川红工夫茶 är ett av Kinas mest kända svarta teer. Teet är milt och består nästan bara av bladknoppar, något som är ganska ovanligt bland de svarta teerna. Vanligtvis brukar man göra grönt te av dessa och använda de större bladen till det svarta teet.

Teet odlas främst kring Yibin 宜宾 (1) i sydöstra Sichuan och har gjorts så sedan mitten av 1950-talet då det skapades. Produktionen sker i ett ganska stort område söder om Yangtze och inkluderar Yibin 宜宾, Neijiang 内江, Fuling 涪陵, Jiang lag江律 och Chongqing. Tidigast var dock Yibin följt av Wanxian 万县 och Daxian 达县.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.71058349009761,104.65301513671875 |zoom=9 |center=28.73394733840369,104.7381591796875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet har främst exporterats, både till USA, Europa och Ryssland och hade en stor fördel gentemot sina konkurrenter i och med att det kunde skördas tidigt på året och kom därför tidigt ut på marknaden. Förutom detta visade det sig att området var lämpligt för att odla svart te och teet blev snabbt mycket populärt. Från början tillverkades teet för hand men med den ökade efterfrågan gick man över till maskinell produktion. Produktionen har dock varierat kraftigt de senaste 30 åren man arbetar för närvarande för att återställa teets forna rykte och kvalitet.

Cui Hao Xiang Ming 翠毫香茗

Detta gröna te från Chengdu i Sichuan har utvecklats av Tea Research Institute på Sichuan Academy of Agricultural Sciences. Jag är osäker på när detta skedde men troligtvis de senaste två decennierna för jag har läst ett nyskrivet brev från personen som utvecklade teet och han var fortfarande aktiv på institutet. Teet är mycket ovanligt men det har vunnit ett par priser, både lokalt men även på nationell nivå.

[gmap zoom=8 |center=30.637912028341123,104.117431640625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Cui Hao Xiang Ming skiljer sig från andra gröna teer genom att man använder en speciell varitet (jag vet inte vilken) och att de små bladknopparna formas i en unik avslutande process som ger dem en platt och rak form. Smaken lär vara kraftig och ha en lång eftersmak. Tyvärr har jag inte hittat någon butik som säljer detta te, inte ens i Kina.

Källa: Love Tea network

E Mei E Rui 峨眉峨蕊

E Mei E Rui är ett ganska vanligt grönt te från berget Emei 峨嵋山 (1), platsen där så många kända teer odlas. Berget är över 3000 meter högt och ett av de fyra heliga buddistiska bergen i Kina. Sedan 1996 är berget ett världsarv.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.51859010457541,103.33396911621094 |zoom=11 |center=29.54000879252545,103.50151062011719 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

E Rui skall ha varit en gudinna som skötte en av de odödliga teodlingarna på Emei och enligt en legend skall en teodlare råkat stöta på denna teodling som genast försvann. Kvar blev dock ett tefrö som han planterade och naturligtvis blev det ett underbart te1.

Teet odlas på mellan 800 och 1200 meters höjd. Det skördas tidigt, före Qingming och får vissna ner i tunna lager i mellan 4 och 5 timmar. Under denna tid förlorar teet mellan 5 och 7% av sin vikt. Efter detta steks eller fixeras löven snabbt i en het panna samtidigt som man hastigt rör omkring löven så de inte bränns. Sedan får löven svalna snabbt varefter det steks och formas ytterligare. Avslutningsvis torkas det i svag värme för att sedan sorteras och packas2. De färdiga löven är mycket vackra, böjda och täckta med vita fjun.

1. Dragon Tea House
2. Hudong vilket även är bildkälla.

E Mei Mao Feng 峨眉毛峰

E Mei Mao Feng är ett populärt Mao Feng från trakten kring Emei 峨嵋山 (1), berget där så många kända teer från Sichuan odlas. Det har odlas te i detta område i över tusen år men just E Mei Mao Feng började tillverkas 1978, även om det inspirerades av äldre tesorter och produktionsmetoder. Teet blev tydligen snabbt populärt för redan i början av 1980-talet vann det flera priser, bl.a. i Portugal.

Teet är ganska lätt att få tag på, både i Kina och utomlands. En svårighet är att det verkar säljas under flera namn.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.51859010457541,103.33396911621094 |zoom=11 |center=29.54000879252545,103.50151062011719 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas från tidig vår till sen höst. Det bästa teet fås från små bladknoppar. Som de flesta andra gröna teer får det vissna ner för att underlätta fortsatt tillverkningen och göra teet mindre bittert. Efter detta steks eller fixeras löven för att sedan formas och bakas. Exakt hur denna process går till har jag inte lyckats ta reda på. Resultatet blir i alla fall ett mörkt grönt vackert format te.

Huvudsaklig källa och bildkälla: Hudong

Prenumerera på innehåll