Betyg: 2

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Kang Zhuan Cha 康砖茶


Detta är ett sammanpressat, troligtvis grönt, te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet. Det ser ut lite tillplattade tegelstenar  inslagna i papper.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.05994226160944,103.09432983398438 |zoom=9 |center=30.327842001072675,103.6285400390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Kang Zhuan Cha är ett te av typen Kang 康砖 som i sin tur är en undergrupp till tegelte eller 砖茶. Kang tillverkas i flera statliga teplantager, i huvudsak i Sichuan, Yibin och Jiangjin. Färgen är brun och det bryggda teet är rödaktigt. Teet konsumeras främst i Sichuan och i Tibet och det kallas därför tibetanskt te. Detta te är format som kuddformade tegelstenar inslagna i papper. Det har måtten 17x9x6 cm och väger ett halvt kilo.

Just Kang Zhuan Cha är ett sammanpressat, troligtvis grönt (även om det ibland benämns som svart), te från de sydöstra delarna av Sichuan. Teet har många egenskaper som påminner om pu-erh och det lär även lagras 6 månader innan det exporteras, vanligtvis till Tibet.

Liu Bao 六寶

Detta mörka te kommer i huvudsak från Guangxi 廣西. Sitt namn har det fått från platsen där det först odlades, Liu Bao i häradet Cang Wu. Det sägs att detta te har odlats i mer än 200 år, något som man naturligtvis kan ifrågasätta men jag har sett bilder på Liu Bao som är mer än 50 år gammalt. Sedan sent 1950-tal fermenteras detta te i en process som kallas "ou" eller "wo dui" vilken antagligen låg till grund för den snarlika process som används för att tillverka ”ripened pu-erh1.

Tillverkningen är ganska komplicerad och sker i många steg. Efter plockningen och nedvissning steks löven i wokpanna för att förhindra oxidering. Efter detta rullas och krossas och får därefter ligga och absorbera den fukt som pressades ur löven. Detta upprepas ytterligare en gång. Dessa tillverkningssteg benämns ibland som oxidering. Efter detta torkas löven tills dess att fuktinnehållet är omkring 10%. De torra löven sorteras och blandas efter olika recept. Avslutningsvis packas och formas löven. Ibland komprimeras de med hjälp av ånga till kakor, tegelte eller "tuos" men det vanligaste är kanske att de först ångas och läggs i bambukorgar. Omkring 25 kg te packas ganska hårt och ställs uppochner i en skyddad miljö för att torka, en process som tar omkring två år. För att torkningen inte skall ske för snabbt händer det att man fuktar löven under lagringstiden.

Black Brick tea

Detta är ett sammanpressat svart te som jag köpte på The Tea Centre of Stockholm för en massa år sedan och jag såg till min glädje att de fortfarande säljer det. Tyvärr har jag ingen aning om vem som tillverkat det eller ens från vilken provins det kommer. Troligtvis i Kinas sydvästra odlingsområde. Kakan väger lite mer än ett kilo och har ett mönster på baksidan som gör den lite enklare att bryta sönder. Smaken är, om jag mins rätt, ganska intetsägande men detta är ingenting man köper för att dricka. I mitt fall handlar det mer om en rolig sak att ha.

Dejoo Estate, Upton 2009

Kvalitet: TGFOP1
Butik: Upton Tea Imports
Skörd: 2009
Pris: $4,6/ 120g

Hokonguri Estate, Upton 2009

Kvalitet: TGFOP1 Spl.
Butik: Upton Tea Imports
Skörd: 2009
Pris: $7,60/ 125g

Ett milt och ganska trevligt te men tyvärr lite intetsägande. Med tanke på priset hade jag hoppats på mer.

Duflating Estate, Upton 2009

Kvalitet: FBOP
Butik: Upton Tea Imports
Skörd: 2009
Pris: $8,80/ 125g

Detta är ännu ett Assamte i mängden. Lite sämre än vanligt men spännande eftersom det är ett ortodoxt te från Duflating Estate, vanligtvis producerar de bara CTC-teer.

Banaspaty Estate, Upton 2009

Kvalitet: FTGFOP1 Organic
Butik: Upton Tea Imports
Skörd: 2009
Pris: $5,60/ 120g

Detta te är visserligen inte dåligt men totalt intetsägande och snudd på omöjligt att skilja från andra Assamteer, i alla fall för mig.

Mengku Bamboo Wrapped Bricks

Av någon anledning är jag väldigt förtjust i sammanpressat te, även kallat tegelte. Tyvärr brukar de smaka ganska illa men de ser ju trevliga ut och brukar kosta ganska lite. I min senaste beställning från Yunnan Sourcing LLC packade jag ner inte mindre än fem sammanpressade teer.

Ett av dessa teer är "Bamboo Wrapped Bricks", ett pu-erh som tillverkades 2009. Teet är format som platta rektangulära kakor och väger 100 gram. Löven lär komma från Bing Dao i Mengku och är soltorkade som så många andra pu-erh. Totalt tillverkades det 1200 kg.

Nu är jag inte särskilt förtjust i pu-erh och detta lyckades inte omvända mig. Allt jag lyckats åstadkomma är en tunn och bitter dryck totalt utan charm. Det enda positiva är att kakorna ser väldigt trevliga ut och att det inte kostade mer än 4 dollar.

Green Jade

Som ni kanske märkt håller jag på att ta mig igenom de te teer jag fick från Gröna Teimporten i förra veckan. Några av teerna har varit riktigt bra, några som väntat och Green Jade, lite av en besvikelse. Eftersom jag inte vet riktigt vad det är för ett te, så nöjer jag med att säga att det inte utmärker sig på något sätt utom att det är ekologiskt. Det lär vara av Mao Feng-typ men det är inget man märker något av. Till teets försvar är det ganska billigt.

Bas-Caucase O.P.

Jag har inte druckit mycket turkiskt te i mitt liv, kanske tio olika sorter, varav det här är ett av de bättre. Jag köpte det i Paris på Le Palais des Thés för 8 år sedan och de säljer faktiskt fortfarande ett liknande även om de av någon anledning anger det som parfymerat. Smakmässigt har jag svårt att skilja det från andra svarta teer och det är inte en sort jag kan rekommendera.

Prenumerera på innehåll