Betyg: 3

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Rui Cao Kui 瑞草魁


Kui Cao Rui är ett grönt te från södra Anhui, närmare bestämt ifrån Ya Shan 鸦山 (1) och byn Yao 姚村 (2) på en höjd av omkring 450-500 meter över havet. Området är fuktigt med mycket regn. Teet ska växa vilt, något som flera kända kinesiska teer påstås göra, i mörk sandig jord.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.835562402063736,119.05922412872314 + 30.88919389526831,119.10846948623657 |zoom=10 |center=30.883369321692268,119.11788940429688 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Shen Nong Qi Feng 神农奇峰


Detta ganska ovanliga gröna som ibland bara kallas Qi Feng 奇峰茶 kommer från en skogsregion som heter Shennongjia 神农架林区(1) i Hubei. Skogen i området är mycket gammal och det lär finnas förvildade eller vilda tebuskar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.73318963796739,110.65292358398438 |zoom=8 |center=31.826231907142883,110.797119140625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]
Det är förvånansvärt svårt att få reda på något om detta te men så är det med många teer från Hubei. Teet skapades på 1980-talet och ska ha en platt form med tydlig grön färg1. Tillverkningen som jag inte heller lyckats lista ut så mycket om är unik. Ligger i de genomskinliga påsarna.

Teet kommer från en kinesisk webbutik och är skördat på våren 2011. Det kom i en ganska anonym burk med 200 gram te som kostade 88 Yuan. Teet är ganska svårbryggt, det blir lätt bittert men är annars ganska prisvärt.

1 China International Tea Culture Institute

Tong Cheng Xiao Hua 桐城小花

Tong Cheng Xiao Hua som också kallas Tong Cheng Xiaolan Tea 桐城小兰花茶 är ett grönt te från de västra centrala delarna av Anhui.

Trots att teet har en lång historia är det inte speciellt känt men det känns som det blir mer och mer populärt. Teet tillverkas i Tongcheng 桐城 (1), staden som även givit teet dess namn men odlas även i bergsområdet Huoshan 霍山县 (2) där teet odlas på mellan 400 och 1000 meters höjd.

Det lär ha tillverkats sedan Ming-dynastin (1368-1644) då det först odlades av en högt uppsatt statstjänsteman vid namn Lushan Gong 鲁山公.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.030107387911002,116.96319580078125 + 31.34026658714662,116.33697509765625 |zoom=8 |center=31.09998179374943,116.839599609375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet består av en bladknopp och två blad vilka är 2,5-3 cm långa, feta och ludna och kommer från en speciell varitet som kan översättas till Wanxi orchid tea strain. Tillverkningen vet jag inte så mycket om men den består av nedvissning, stekning, avsvalning, torkning och sortering. Sedan 1949 är tillverkas teet med hjälp av maskiner och i mitten av 1990-talet utvecklades teet med hjälp av lantbruksuniversitetet i Anhui. Det finns flera butiker som säljer detta te i Kina.

Zi Yang Mao Jian 紫阳毛尖

Detta te kommer ifrån häradet Ziyang 紫阳县 (1) i provinsen Shaanxi 陕西省. Området där teet odlas är svalt, bergigt och dimmigt med många vattendrag. Berget består mest av granit och gnejs med ett tunt lager gul sand1.

Teet har ben ganska komplicerad tillverkningsprocess som jag inte lyckats få reda på så mycket om. Efter plockning och trolig nedvissning steks (fixeras) teet. Efter detta formas och steks det i flera omgångar och det lär även bakas ett par gånger innan det torkas1

 [gmap markers=numbers::0,0 + 32.49621097565369,108.52981567382812 |zoom=7 |center=33.100745405144245,108.69873046875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Qian Dao Yu Ye 千岛玉叶

Qian Dao Yu Ye produceras i Qingxi 青溪 (1) vid Chun'an 淳安县. Detta område bestående av tusentals öar skapades i samband med att en kraftstation byggdes. Av de 450000 personer som bor i häradet skall 78000 tydligen arbeta inom teindustrin. Teet skapades 1982 och redan 1983 i juli uppmärksammades det av Professor Zhuang Chun-fang 庄芳 på Zhejiang Agricultural University. Utseendet påminner en hel del om Long Jing, något som inte är så konstigt eftersom de tillverkas på ungefär samma sätt.

Teet skördas tidigt på våren och får vissna ner mellan 6 och 12 timmar. Efter detta fixeras och formas teet i en varm flat wokpanna med ett antal bestämda och namngivna handrörelser. Mellan dessa två steg får teet svalna. Detta arbete kräver en hel del skicklighet för att ge teet sin form utan att skada det.

Även odlingen av teet är reglerad, bl.a. hur marken omkring buskarna skall skötas, jordens sammansättning, hur tätt buskarna skall stå och hur de skall gödslas. Speciellt viktigt är hur och när buskarna skall beskäras

Teet har vunnit flera priser, bl.a. 1986, 1988 och 1991.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.604551046141726,119.04905319213867 |zoom=9 |center=29.664189403696138,119.02862548828125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Det avbildade teet kostade 120 Yuan för 72 gram vilket är ganska mycket för ett kinesiskt te köpt direkt från Kina. Det är tillverkat av Yi Jiangnan Tea Industry Co., Ltd. 杭州忆江南茶业有限公司.

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫 lär vara ett av de äldsta svarta teerna och ett av de första som exporterades till Europa. Teet säljs ibland som Bai Lin Jin Zhen 自琳金针工夫  där Jin Zhen är en benämning på den högsta kvalitetsgraden och betyder ”gyllene nål”. Detta innebär i praktiken att man väljer ut det finaste teet från den första skörden. Teet odlas i bergskedjan Taimu i norra Fujian, samma plats som Jin hou hong cha, Bai Hao Yinzhen och Taimu Hairy Needle kommer ifrån.

Teet säljs även som Golden Needle Congou, Bai Lin Jin Zhen Gongfu och Bai Lin Jin Zhen Congou.

Det betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik som säljer en hel del spännande te. Det packas i 4-grams påsar vilka i sin tur ligger i små pappersaskar. Priset var omkring 100 kr/hg. Teet är tillverkat 2011av 福鼎市张元记茶业有限公司 Fuding Zhang Kee Tea Co., Ltd. (översatt namn) och kommer från Fuding.


Källa: Teaspring

Nan Shan Shou Mei 南山寿眉

Detta gröna te odlas kring Liyang 溧阳市 (1) som ligger i sydöstra Jiangsu på gränsen till Zhejiang och Anhui. Den huvudsakliga producenten verkar vara 溧阳市横涧李家园釜峰茶场 (både hemsida och översatt namn saknas), ett kollektivt ägt företag som grundades 1999. Detta företag producerar en mängd olika sorters te. Nan Shan Shou Mei skall dock ha skapats av Mr. Zhang Zhicheng 张志澄先生 mellan 1980 och 1985 och vann sitt första pris 1989. Området där teet odlas är bergigt, omgivet av vattendrag och bambuskogar och lär vara fritt från föroreningar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.425323376395525,119.48799133300781 |zoom=9 |center=31.257422115608605,119.67132568359375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas tidigt och består av en bladknopp och två blad. Trots detta ser man ofta te av denna typ som enbart består av bladknoppar, t.ex. det illustrerade. Bladen plockas när de är 1,5-2 cm långa och får sedan vissna ner 2-4 timmar, antingen utomhus eller inomhus beroende på väderleken, för att klara den fortsatta tillverkningen. Efter detta läggs tre till fyra hg te i en 60cm stor panna som är lite mer än 120 grader varm. Tebladen skakas och formas tills dess bladen blir mörka och mjuka. Efter detta sänker man temperaturen till mellan 70 och 80 grader och fortsätter processen. Bladen gnuggas, skakas och formas med båda händerna för att få en lite böjd form ögonbrynsform som gett teet dess namn. När teet förlorat ytterligare fukt sänks temperaturen ytterligare till mellan 50 och 60 garder för att torka teet och fixera formen. Efter 35 till 40 minuter är fuktinnehållet omkring 4-6% och teet är färdigt.

Wang Hai Cha 望海茶

Wang Hai Cha är ett relativt känt grönt te från Zhejiang. Teet odlas kring Shaoxing 绍兴 (1), en ort som länge har varit ett distributionscenter för te och även centralorten för det mycket kända teet Gunpowder. 珠茶 Teet odlas bl.a. i Jishan 稽山 (2), Siming 四明山 (3), Tiantai 天台山 (4) och andra bergsområden i de norra områdena av provinsen1.

[gmap markers=numbers::30.237713497892063,121.7449951171875 + 30.00965233044293,120.552978515625 + 29.981107684467243,120.6134033203125 + 29.723837146389066,121.10916137695312 + 29.24087370957725,120.99929809570312 + 29.284003336047163,121.42913818359375 |zoom=9 |center=29.652255607121883,121.201171875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Den största och mest kända producenten är 宁波望海茶业发展有限公司 (Ningbo Wang Hai Tea Development Co., Ltd. , översatt namn)  som skall producera 30 ton te om året. Hälften av detta skall vara ekologiskt odlat i ett ekologiskt demonstrationsområde i häradet Ninghai 宁波宁海 (5) . Troligtvis ligger området i Tiantai där teet odlas på 800-900 meters höjd. Wang Hai Cha skapades 1980 och vann flera priser under 1990-talet då det även blev känt i Kina2. Teet säljs under flera märken där 望海茶är det mest kända, detta registrerades 2004.

Gou Nao Gong Cha 狗脑贡茶

Gou Nao Gong Cha är ett grönt te från sydöstra Hunan. Det tillverkas av en industri som heter 湖南资兴东江狗脑贡茶业有限公司 vilket kan översättas till Gong Xing Tea Co, Ltd. Detta företag som ligger i Zixing 资兴 (1) i närheten av Chenzhou 郴州 (2) grundades 2004 och har över 1000 anställda1. Gou Nao Gong odlas runt Zixing men även i Guidong 桂东县 (3)3. Företaget har en hemsida, http://www.jstgc.cn men den verkar inte fungera när jag skriver detta.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.943597240176267,113.24295043945312 + 25.785424394780875,113.02322387695312 + 26.054685547397032,113.95156860351562 |zoom=8 |center=25.94322678532246,113.455810546875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet är något äldre än företaget, det skapades på 1990-talet och vann på kort tid en mängd utmärkelser, bl.a. 1995, 1998, 2000 och 2001. Området där teet odlas är bergigt med mörk sandig jord vilket skall vara väl lämpat för teodling. Teet kommer från en lokal varitet vilken plockas tidigt på året. Man plockar två blad och en bladknopp och tillverkningen består i grova drag av nedvissning, stekning eller fixering, formning i olika steg och avslutningsvis torkning2. Teet är ljust och böjt, lite luddigt och ser mycket trevligt ut.

Bi Cui Zhu Lu 碧翠竹绿

Bi Cui Zhu Lu är ett ganska ovanligt grönt te från Sichuan. Det tillverkas av Sichuan Natural Heaven Tea Manufacturing Co., Ltd. (översatt namn) som ligger i Mianyang 绵阳 (1). Teet odlas dock i det autonoma häradet Qiang 北川羌族自治县 (2), ett område som är känt för sina pandor och att det drabbades mycket hårt av den stora jordbävningen 2008. Sichuan Natural Paradise Tea Co., Ltd. producerar 3000 ton te per år1 men hur mycket av detta som är Bi Cui Zhu Lu vet jag inte.

Teet som används till Bi Cui Zhu Lu odlas och kring bergen i Jiuzhaigou 九寨沟 (3), ett område som annars är mycket känt för sin skönhet och sina många vattenfall1. Hur länge teet har tillverkats har jag inte hittat någon tillförlitlig information om men en återförsäljare2 hävdar tidigt 1970-tal. 2004 och 2005 vann teet i alla fall ett par priser.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.439443143426136,104.7381591796875 + 31.82693196713763,104.47174072265625 + 33.207209842191546,104.23004150390625 |zoom=8 |center=32.32891738775126,104.425048828125 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]
Bi Cui Zhu Lu säljs i ett par olika förpackningar. Den vanligaste är en påkostad låta med fyra stycken burkar totalt 128 gram te i vilka kostar omkring 250 yuan. Den är ganska svårt att få tag i men det finns ett par butiker i Kina som säljer det.

Prenumerera på innehåll