Betyg: 4

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Wu Zi Xian Hao 午子仙毫


Detta gröna te kommer från de södra delarna av häradet Xixiang 西乡县 (1) i Shaanxi-provinsen, närmare bestämt i den södra delen av bergskedjan Qinling 午子山 (2). Området utmärks av stora temperaurväxlingar mellan sommar och vinter och har mellan 1000 och 1500 mm regn om året. Teet odlas på en höjd av mellan 600 och 1200 meter över havet.

[gmap markers=numbers::0,0+ 32.956018490355774,107.77175903320312 + 32.9558456503362,107.85209655761719 |zoom=10 |center=33.00520854996545,107.73468017578125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet började tillverkas 1984 eller 1985 i samarbete med en lokal skola men nu verkar den störta och kanske enda producenten vara Shaanxi Wuzi Green Tea Co., Ltd. Det tog omkring två år att utveckla teet trots att det har odlats te i området sedan Tang-dynastin.

Teet plockas på våren. Efter en ovanligt lång nedvissning, en källa anger 35 timmar, tillverkas teet i sju olika steg där det bland annat rullas, formas, steks och formas i flera omgångar. Totalt går det åt omkring 62000 bladknoppar för att tillverka ett kilo Wu Zi Xian Hao.

Hua Qiu Gong Cha 花秋贡茶

Detta te som ibland kallas "Flower Autumn Tea Tribute" är ett grönt te som tillverkas av Sichuan Flora Tea-Industry Co. Ltd1.  Löven plockas före Qingming på 1200 meters höjd i ett bergsområde som heter något i stil med Sorbus Qionglai 邛崃花楸山 (1). Platsangivelsen är antagligen inte helt riktig eftersom den bara är på 650 meters höjd. Enligt flera källor skall detta ha varit ett tributte till kejsar Kangxi, en av Kinas främsta härskare som regerade från 1661 till 1722.


Om det teet har något med det som Autumn Flower Tea Co., Ltd. tillverkar är svårt att säga. Man säger i alla fall att man har moderniserat tillverkningsprocessen och har ägnat stort arbete med att lokalisera och identifiera olika tesorter kring Qionglai. Man skall tydligen även förädlat de sorter man hittat i ett försök att återskapa de gamla sorterna2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.359011900701994,103.28659057617188 |zoom=9 |center=30.370505537135564,103.60107421875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet är inte speciellt känt, inte ens i Kina och är ganska svårt att få tag på. Jag har bara hittat en enda butik som säljer det. Då säljs i en påkostad förpackning med 4 askar som innehåller 50 gram te vardera. Priset är 290 yuan.

Zao Bai Jian Gong Fu Hong Cha 早白尖工夫红茶

Detta är ett ganska ovanligt svart te från sydöstra Sichuan som tillverkats sedan slutet av 19491. Om det inte vore så att det fanns omnämnt i Zhongguo Chapu hade jag nog aldrig stött på det.

Det tillverkas av Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. och odlas på en höjd av 1000 meter över havet i bergsområdet Wumeng 乌蒙山脉 (?) i häradet Yibin 宜宾 (1). Området är dimmigt med mycket regn vilket som alltid är goda förutsättningar för ett bra te. Teet skördas tidigt på våren och är certifierat i flera länder. Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. har totalt 8 olika fabriker och ganska stora teodlingar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.71744867361009,104.64614868164062 |zoom=9 |center=28.78451090740781,104.62554931640625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet finns att köpa från flera butiker i Kina och den mest spännande sorten jag hittat säljs i en ask med 36 påsar med 3 gram te i varje. Priset är 160 yuan vilket är ett bra pris med tanke på den påkostade förpackningen. Med asken följde ett häfte där man hävdar att företaget har 13,3 millioner kvadratmeter teodlingar på ett område som är 40 kvadratkilometer stort och där skog tar upp halva området.

Feng Hua Qu Hao 奉化曲毫

Enligt Forestry Bureau of Ningbo City ska detta te ha tagits fram 1996 och tillverkats maskinellt sedan 1997.

Trots att teet är ganska populärt och att minst ett stort kooperativ satsar på att utveckla produktionen av detta te är det förvånansvärt svårt att få fram någon trovärdig information om det.

Den främsta tillverkaren verkar vara Fenghua Qu Hao Tea som även tillverkat det betygsatta och avbildade teet. Detta företag bildades 2002 och ligger i Fenghua City. Det avbildade teet som jag köpte från en kinesisk webbutik  kom i en 50 grams förpackning som kostade 42 Yuan vilket är ett bra pris. Teet är ganska hårt rullat vilket gör att hållbarheten lång.

[gmap markers=numbers::0,0+ 29.651748385771846,121.40682220458984 |zoom=11 |center=29.66239942444251,121.42948150634766 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Ba Nan Yin Zhen 巴南银针

Det finns mycket litet skrivet om detta gröna te från Chongqing men av någon anledning är det ganska enkelt att hitta i Kina. Vanligtvis säljs det i mycket påkostade förpackningar av varierande utseende.

Namnet betyder nålar från Banan. Banan 巴南 (1) är platsen var teet odlas och inte en frukt men av en tillfällighet beskriver det teets utseende ganska väl, möjligtvis med undantag av färgen som är gröngrå. Det odlas på en höjd av 800 meter över havet och på de bilder jag sett är det mycket stora välskötta områden. Teet skall tillverkas av den storbladiga yunnanvariteten, något som bidrar till teets feta och böjda utseende. Det är osäkert hur länge teet har producerats men jag misstänker att det är ganska nytt. Det vann priser 2001 och 2002 så en gissning är att det skapades i slutet av 1900-talet1.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.379273178667535,106.52790069580078 |zoom=10 |center=29.395935501927823,106.51451110839844 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Den största producenten av detta te verkar vara Chongqing Tea Co., Ltd., och det är fullt möjligt att detta är den enda producenten och även det bolag som tog fram detta te.

Ping He Bai Ya Qi Lan 平和白芽奇兰

Detta är ett Tie Guan Yin 铁观音 som tillverkas av samma kultivar som Wuyi Qi Lan. Teet har troligtvis tillverkats sedan mitten av 1990-talet men som med så många andra teer påstås det ha en mycket lång historia. Som namnet anger odlas det i trakten av Ping He 平和(2). Teet är lättare och mer blommigt än andra Tie Guan Yin men de tillverkas likadant.

Det avbildade och betygsatta teet är tillverkat av 韵兰轩茶业有限公司 eller Yun Xuan Lan Tea Co., Ltd. (översatt namn). Det är ett litet företag som bildades 2009 och har färre än 50 personer anställda. Fabriken ligger i Longhai City (1) inte långt ifrån Xiamen.

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.437335393686364,117.78511047363281 + 24.354978662129884,117.31338500976562 |zoom=9 |center=24.459650633761875,117.92999267578125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet skall vara av god kvalitet och är skördat våren 2011. Det var ganska billigt omkring 70 Yuan för 250 gram men överraskande bra. Jag köpte teet från en kinesisk webbutik.

Pu Bu Xian Ming 瀑布仙茗

Detta är ett av många relativt populära kinesiska teer fram till för ett år sedan inte omnämns i någon icke-kinesisk litteratur. I juni 2011 vann det dock en guldmedalj på Tea Expo och det skulle inte förvåna mig om någon kommer importera det snart. Teet kommer från berget Siming 四明 (2) nära Yuyao 余姚 (1) i nordöstra Zhejiang, en plats som tydligen skall vara känd för sina många vattenfall där några har en fri fallhöjd på mer än 10 meter.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.04303319453323,121.15791320800781 + 30.03114459281352,121.201171875 |zoom=9 |center=30.121373087823045,120.86334228515625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet odlas på en höjd av 400 meter över havet vilket är ganska lågt med tanke på ett det är ett av Kinas kanske 100 mest kända teer vilka brukar odlas på betydligt högre höjd. Kring odlingarna lär det finnas bambulundar, en mängd vattendrag och naturliga dammar vilka skapar ett fuktigt och dimmigt klimat. Te från detta område skall ha en lång historia och det skall bl.a. vara omnämnt i Lu Yu's mästerverk. Ingen kunskap om dessa tidiga teer finns kvar och Pu Bu Xian Ming skapades först 1979.

Teet består av två blad och en bladknopp och efter det plockats och troligtvis vissnat ner fixeras det i en het panna för att sedan formas och torkas.

Yong Chun Fo Shou 永春佛手

Detta oolong från Fujian säljs under flera namn t.ex. den gyllene bergamotten 金佛手, citruste (i olika varianter t.ex. 金佛手), Buddha's Hand, och Yong Chun Buddha's Hand. Anledningen till dessa namn är att telövens som används för att tillverka detta te liknar de från citrusväxterna Bergamott eller Citrus medica var. Sarcodactylis vilken kallas Buddha's Hand på engelska.

Teet kommer ursprungligen från några byar i häradet Yong Chun 永春 (1) t.ex. Sukeng 苏坑 (2) där det fortfarande tillverkas 600-900 meter över havet. Tesorten som används för att producera detta te finns i två varianter men de har båda ovanligt stora ovala blad. Det färdiga teet är hårt rullat , grönt och påminner en hel del om oolongerna från Anxi. Den totala produktionen är omkring 4000 ton som odlas på en yta av 4000 hektar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.316190773205186,118.29357147216797 + 25.120868866302523,118.2439935207367 |zoom=10 |center=25.243453810607868,118.25820922851562 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Gui Lin Mao Jian 桂林毛尖

Som namnet tydligt anger kommer detta te från Guilin 桂林 (1), en stad i södra Kina känd för sitt spektakulära landskap. Teet skapades i början av 1980-talet på det lokala teforskningsintitutet 茶研所 som ligger beläget vid foten av Yaoshan 尧山 (2) där det även odlas. Teet vann flera priser i slutet av 1980-talet och början på 1990-talet.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.22519286226339,110.33981323242188 + 25.316120947133005,110.40873527526855 |zoom=9 |center=25.301820690255198,110.3082275390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Det finaste teet plockas från början av mars till Qingming men det produceras även Gui Lin Mao Jian senare på året. Området är varmt och fuktigt och odlingarna sträcker sig bara 300 meter över havet vilket är ovanligt lågt för att vara ett av Kinas mer kända teer. Efter teet plockats får det vissna ner i skydd från solen i tre till sex timmar vilket är ovanligt länge. Efter detta steks det i en het panna, omkring ett halvt kilo åt gången. Efter stekningen rullas och formas teet med lätt handlag i en lite svalare panna. Denna process tar lite längre tid än den första stekningen. Avslutningsvis torkas teet i lite lägre temperatur. Teet värms omväxlande i pannan i någon minut för att sedan få svalna. Under tiden är pannan svalare och svalare och tiden längre. När fuktinnehållet är omkring 6% är teet i princip färdigt. För att förstärka smaken värms teet sedan ytterligare en gång till omkring 100 grader, något som är mycket ovanligt för ett grönt te.

Zheng He Hong Cha 政和红茶

Zheng He, även kallat Zheng He Jin Zhen 政和工夫 och Ching Wo, är ett av de tre kända svarta teerna från Fujian. Namnet kommer av länet Zhenghe 政和 (1), ett bergsområde norra Fujian vilket täcks av skog och är genomskuret av vattendrag, där teet ursprungligen odlades. Även ”Ching Wo” är namnet på samma län fast på den lokala dialekten. Numera tillverkas en mängd olika teer i Zhenghe, både vitt, grönt, oolong och svart men Zheng He har fått behålla sitt namn.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.362193488793697,118.85902404785156 |zoom=8 |center=27.449790329784214,118.9434814453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Te lär ha odlats i Zhenghe i mer än tusen år och under Song-dynastin var området känt för sitt te ”Ya Cha” som var ett tributte till bl.a. Kejsare Huizhong (1082-1135 e.Kr.). Faktum är att området fick sitt namn av kejsaren, tidigare hette det Guanli. Hur länge det svarta teet ha tillverkats är oklart med det skall ha varit en populär exportprodukt under 1840-talet och ett decennium senare 50 000 kg/år. Även om teet var populärt var det inte speciellt känt men trots detta förfalskades det i stor omfattning. 1874 förfinades teet av tehandlare från provinsen Jiangxi och det blev omedelbart ett succé och sedan 1896 har det betraktats som ett av de bästa svarta teerna från Fujian. På grund av krig och oroligheter under den första halvan av 1900-talet föll teet i glömska och det är först de senaste decennierna som teet återfått sin popularitet.

Prenumerera på innehåll