Te från Hubei

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Xia Zhou Bi Feng 峡州碧峰

Saknar länk från huvudsidan.
Burk beställd från http://item.taobao.com/item.htm?id=12558449120
75 Yuan för 125 gram

2013新茶 湖北宜昌 三峡碧峰 明前一级 春茶 邓村芽毛尖 绿茶125g

 

 

Gui Shan Yan Lu 龟山岩绿

Liten burk med fotografi och plastlock

大别山特产/湖北名茶/龟山岩绿茶/龟山茶/特级/罐装茶/

 

举报中心

Shen Nong Qi Feng 神农奇峰


Detta ganska ovanliga gröna som ibland bara kallas Qi Feng 奇峰茶 kommer från en skogsregion som heter Shennongjia 神农架林区(1) i Hubei. Skogen i området är mycket gammal och det lär finnas förvildade eller vilda tebuskar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.73318963796739,110.65292358398438 |zoom=8 |center=31.826231907142883,110.797119140625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]
Det är förvånansvärt svårt att få reda på något om detta te men så är det med många teer från Hubei. Teet skapades på 1980-talet och ska ha en platt form med tydlig grön färg1. Tillverkningen som jag inte heller lyckats lista ut så mycket om är unik. Ligger i de genomskinliga påsarna.

Teet kommer från en kinesisk webbutik och är skördat på våren 2011. Det kom i en ganska anonym burk med 200 gram te som kostade 88 Yuan. Teet är ganska svårbryggt, det blir lätt bittert men är annars ganska prisvärt.

1 China International Tea Culture Institute

Ying Shan Yun Wu 英山云雾

Källa
http://baike.baidu.com/view/84173.htm
http://www.hudong.com/wiki/%E7%BA%A2%E5%B1%B1%E9%95%87
http://www.hudong.com/wiki/%E7%9F%B3%E5%A4%B4%E5%92%80%E9%95%87

Mer information
http://www.hbtea.cn/
http://www.whchaye.com/
http://www.ywch.cn/

Butiker
http://item.taobao.com/item.htm?id=3111221735
http://item.taobao.com/item.htm?id=6717689800
http://item.taobao.com/item.htm?id=7305823921
http://item.taobao.com/item.htm?id=5328131101


En Shi Yu Lu 恩施玉露

En Shi Yu Lu kommer från de östra delarna av Enshi och är något så ovanligt som ett ångat kinessikt te, inte helt olikt de japanska. Detta är visserligen en sanning med modifikation eftersom det även finns en rostad variant2. Bladen är långa och smala och betydligt helare än de japanska motsvarigheterna.

Färgen på det färdiga teet är mycket ljus, nästan färglös men smaken är blommig och ganska speciell. Vanligtvis bryggs detta te med ganska svalt vatten, 60 till 70 grader på samma sätt som många japanska. Teet skall innehålla en stor mängd selen, ett spårämne med en mängd positiva hälsoegenskaper1.

Flera variteter används som material för detta te, bl.a. en som heter E Cha #10, Long Jing #43 och en lokal sort som kallas Xuan En Qun Ti Zhong2.

[gmap markers=green::30.222525759825466,109.5062255859375 |zoom=7 |center=30.41078179084589,110.302734375 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]
An JiEnshi 恩施

Det lär ha tillverkats te i Enshi sedan Tang-dynastin (618-907) och En Shi Yu Lu uppfanns någon gång under Kejsare Kangxi’s regeringstid (1661-1722). Vid denna tid använda men ett speciellt varmt bord för att torka, rulla, forma och fixera telöven och ge dem dess karakteristiska form2. Under 1700-talet var En Shi Yu Lu ett tributte till Kejsare Qian Long och han lär ha tyckt mycket om detta te2.

Yi Hong 宜红

Detta svarta te från Hubei te säljs under ett antal namn, bl.a. Yi Hong Congou 宜红工夫茶, Yi Hong Gongfu 宜红工夫 och Yi Chang Hong Cha. Namnet Yi Hong kommer av häradet Yichang (1) 宜昌 som teet passerade på sin väg till exporthamnen Hankou 汉口, en del av dagens Wuhan (2) 武汉2.

[gmap markers=numbers::28.79799032976513,114.8895263671875 + 30.648781955362132,111.2860107421875 + 30.525832766384386,114.2962646484375 |zoom=8 |center=30.652090026760014,112.994384765625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Den första som exporterade detta te lär ha varit en tehandlare från Guangdong, Kwan Tai Fook, som producerade te i Wufeng 五峰 i början av 1850-talet. På grund av den stora framgång detta te hade i Europa, Ryssland och Amerika följde många andra tehandlare snart efter. Ganska snart upprättade tehandlare från Ryssland och Storbritannien handelstationer i Hubei och dessa följdes av tyska och amerikanska1. Namnet har använts sedan minst mitten av 1800-talet och under 1880-talet var exporten enorm. Mellan 1886 och 1888 producerades 15000 ton vilket motsvarade 7 % av Kinas hela teexport2. Några decennier senare hade exporten kollapsat helt och det var först i början av 1950-talet som den återupptogs, främst i Wufeng 五峰, Hefeng 鹤峰县, Changyang 长阳, Enshi 恩施, Yi En 宜恩, Icheon 利川 och Hunan Shihmen 湖南石门.

Cai Hua Mao Jian 采花毛尖

Trots att detta är ett mycket populärt te i Kina så exporteras det inte alls. Vad detta beror på vet jag inte men eftersom det är så enkelt att köpa te från Kina nuförtiden har det ju ingen större betydelse. Teet kommer från det autonoma häradet Wufeng Tujia 五峰土家族自治县 (1) i södra Hubei. Som namnet antyder är det ett Mao Jian även om jag tycker löven är ovanligt raka. Det skall ha producerats te i området under mycket lång tid, i huvudsak av kineser, men det skall även ha funnits brittiska tefabriker i området under 1800-talet1. Teet som sådant är dock inte så gammalt, som vanligt med Kinas moderna historia är det svårt att få några exakta årtal, men mitten av 1980-talet är nog troligt. Det är först de senaste fem åren som teet vunnit priser.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.157358297692024,110.68313598632812 |zoom=8 |center=30.206861065952626,110.841064453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

De bilder jag sett på områdena där teet odlas visar extremt välskötta odlingar i ett mycket vackert landskap med blommande fruktträd som skugga för buskarna. Produktionen vet jag nästan ingenting om mer än att det plockas och steks för hand i stora pannor och att man använder en mängd maskiner för de övriga tillverkningsstegen.

På grund av teets popularitet de senaste åren har Wufeng Tujia utvecklats fort och mer än 8000 hushåll skall ha organiserats i vad man kallar Cai Hua Mao Jian group1. Den största tillverkaren verkar vara Hubei Caihua Tea Industry Co. Ltd.

Prenumerera på innehåll