Te från Shaanxi

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Wu Zi Xian Hao 午子仙毫


Detta gröna te kommer från de södra delarna av häradet Xixiang 西乡县 (1) i Shaanxi-provinsen, närmare bestämt i den södra delen av bergskedjan Qinling 午子山 (2). Området utmärks av stora temperaurväxlingar mellan sommar och vinter och har mellan 1000 och 1500 mm regn om året. Teet odlas på en höjd av mellan 600 och 1200 meter över havet.

[gmap markers=numbers::0,0+ 32.956018490355774,107.77175903320312 + 32.9558456503362,107.85209655761719 |zoom=10 |center=33.00520854996545,107.73468017578125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet började tillverkas 1984 eller 1985 i samarbete med en lokal skola men nu verkar den störta och kanske enda producenten vara Shaanxi Wuzi Green Tea Co., Ltd. Det tog omkring två år att utveckla teet trots att det har odlats te i området sedan Tang-dynastin.

Teet plockas på våren. Efter en ovanligt lång nedvissning, en källa anger 35 timmar, tillverkas teet i sju olika steg där det bland annat rullas, formas, steks och formas i flera omgångar. Totalt går det åt omkring 62000 bladknoppar för att tillverka ett kilo Wu Zi Xian Hao.

Zi Yang Mao Jian 紫阳毛尖

Detta te kommer ifrån häradet Ziyang 紫阳县 (1) i provinsen Shaanxi 陕西省. Området där teet odlas är svalt, bergigt och dimmigt med många vattendrag. Berget består mest av granit och gnejs med ett tunt lager gul sand1.

Teet har ben ganska komplicerad tillverkningsprocess som jag inte lyckats få reda på så mycket om. Efter plockning och trolig nedvissning steks (fixeras) teet. Efter detta formas och steks det i flera omgångar och det lär även bakas ett par gånger innan det torkas1

 [gmap markers=numbers::0,0 + 32.49621097565369,108.52981567382812 |zoom=7 |center=33.100745405144245,108.69873046875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Prenumerera på innehåll